Prísne tajné! Dejiny ŠtB

Titulny obrazok blogu uzivatela: harp

Konšpiračné byty tajnej služby v Bratislave, luxusný zapaľovač so zabudovaným odpočúvacím zariadením, či aktovka s fotoaparátom – to všetko možno vidieť od piatka 13. mája na unikátnej výstavePrísne tajné! Dejiny ŠtB na Slovensku v sídelnej budove Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave.

Výstava pripravená v spolupráci s Ústavom pamäti národa (ÚPN) umožní až do 11. septembra návštevníkom prostredníctvom archívnych dokumentov, fotografií a dobových predmetov spoznať činnosť Štátnej bezpečnosti (ŠtB) na Slovensku v rokoch 1945 až 1989. Výstava sa venuje štyrom hlavným témam – dejinám ŠtB, akciám Štátnej bezpečnosti, výpovediam obetí a prináša aj galériu predstaviteľov ŠtB. Spomínané štyri témy chcú autori výstavy – Jerguš Sivoš a Ján Pálffy v budúcnosti rozpracovať do samostatných výstavných projektov.

Výstava popisuje vznik, organizačnú štruktúru, personálne obsadenie a činnosť Štátnej bezpečnosti na Slovensku v rokoch 1945 až 1989. Prostredníctvom archívnych dokumentov, fotografií, dobových predmetov a odborných textov približuje vnútropolitickú situáciu po II. svetovej vojne, počiatky a organizáciu ŠtB na Slovensku, metódy jej práce, personálne budovanie a agentúrnu sieť, ale aj spoluprácu ŠtB so sovietskou KGB a tajnými službami krajín východného bloku. Návštevníci sa tiež dozvedia o pôsobení Štátnej bezpečnosti v období tzv. normalizácie a v čase novembrových udalostí roku 1989. Brutálne metódy činnosti dokumentujú konkrétne akcie tajnej služby. Mementom praktík ŠtB sú výpovede jej obetí, ktoré si návštevníci môžu vypočuť a pozrieť zo záznamov natočených Ústavom pamäti národa. Zaujímavý pohľad do vnútra bezpečnostných zložiek ponúkajú dobové inštruktážne filmy, ktoré slúžili ako učebná pomôcka pre príslušníkov ŠtB a tiež autentické zábery z akcií útvarov sledovania a zásahov proti demonštrantom v rokoch 1969 a 1989. Výstava odhaľuje aj tváre vysokých funkcionárov ŠtB. Veľmi zaujímavé sú aj predmety požičané od Múzea Polície Českej republiky ako diaľkovo ovládané fotoaparáty, mikrofón zabudovateľný do steny, lampa na kontrolu dokumentov v UV svetle a ďalšie.

Výstava je počas školského roka otvorená od 9:00 do 17:00 a v júli a v auguste od 10:00 do 18:00. Podrobný program SNM je zverejnený na jeho webstránke – http://www.snm.sk.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Slovenskí historici musia pre informácie o ŠtB cestovať do Česka

Prácu Ústavu pamäti národa (ÚPN) pri rekonštrukcii útvarov bývalej Štátnej bezpečnosti (ŠtB) dlhodobo komplikuje sťažený prístup k informáciám. Po rozpade federácie zostala v Českej republike veľká časť dokumentov, ktoré sa týkajú Slovenska, pretože archív sa nedelil. “V súčasnosti je už proces delenia federálneho majetku ukončený, takže tieto materiály pravdepodobne natrvalo zostanú v českých archívoch,” povedal agentúre SITA predseda Správnej rady ÚPN Ivan Petranský. Pracovníci ÚPN sú momentálne odkázaní na výskum dokumentov len v priestoroch českých archívoch. Ak chcú s nimi pracovať ďalej, musia si robiť kópie.