Hradby Samoty na zámku v Holíči

Hradby Samoty II. plagát jin-jang

Hradby Samoty sú mladý hudobný festival experimentálnej elektroakustickej vážnej hudby. Tematicky je zameraný na audiovizuálne projekty dotýkajúce sa hudobných žánrov ako dark ambient, drone, industrial, noise. Myšlienkou festivalu je spojiť tieto žánre s tajomnou atmosférou pamiatok poznačených zubom času. V našich zemepisných šírkach je táto subkultúra prevažne klubovou záležitosťou. Namieste je teda otázka, ako pamiatky a ambient spolu súvisia. Pamiatky v sebe nesú odlesk dejov dávno minulých a ich často zádumčivá atmosféra je veľmi emotívna. Presne ako audiovizuálne umenie plné tajomných a prekvapivých zvukov, sprevádzané divadelnými prvkami a znepokojivou projekciou. Ak je takéto „teatro ambienti tenebrae“ zasadené do podmanivej atmosféry nočnej pamiatky, výsledný efekt je o to pôsobivejší.

Prvý ročník festivalu hostil moravský hrad Cimburk u Koryčan. Festival bol pozitívne prijatý publikom, ale aj účinkujúcimi. To podnietilo organizátorov popremýšľať o kontinuite Hradieb Samoty. Tento rok sa uskutoční druhý ročník v areáli bývalého cisárskeho letného sídla, zámku v Holíči. Projektov bude tentoraz viac a návštevníci festivalu sa môžu tešiť aj na čajovňu, kde sa budú striedať odpočinkovejšie ladené projekty prezentujúce ambientné a chill-outové sety.

Tento rok bude bezpochyby najzaujímavejším hosťom festivalu pražské zoskupenie Skrol – zakladatelia martial industrialu / neoklasiky v CZ,  ktorí sa po rokoch opäť prebrali k životu a sú späť! Dušou tohto zoskupenia je Vladimír Hirsch, ktorý spája vážnu hudbu s industriálnymi prvkami už od 80. rokov. Svoje vesmírne proroctvá opäť predstaví Tábor Radosti. Tento projekt z Jihlavy je pojmom na poli ritual dark ambientu a ich performácie majú v sebe vždy niečo znepokojivé. Slovenskú industriálnu scénu bude zastupovať Einleitungszeit, ktorí budú kooperovať spolu s Amanitas a doprajú nám ťažké divadlo. Z medzinárodných projektov treba spomenúť kultový Schloss Tegal. Tento americko-český projekt sa so svojou psychoaktívnou hudbou pohybuje na temnej elektronickej scéne už od konca 80. rokov. Lákadlom tohto ročníka bude nesporne i DeusExMachina. Je to projekt talentovanej českej DJane, ktorá mixuje breakcore, dubstep a fúzie experimentálnej muziky. Okrem toho sa môžete tešiť na rytmický noise Urbanfailure s urbsounds collective. Dark ambient nám naservíruje taktiež Ambiguous. Ako zmiešať elektroniku/ambient a breakcore nám predvedie Angel Epilepsia, a ďalší dark ambient Pavlov’s Lightbulb ktorého otcom je taktiež člen urbsouns collenctive RBNX. Vychutnáme si aj svetlý ambient/chill-out v podaní Angelicus, svoj tribal ambient/psy dub predvedie Tamal a svojim teatrálnym industrial/ambientom sa predstavia My Lucky Days. Prekvapením bude vystúpenie českého nezávislého divadelného súboru Amanitas, ktorý pracuje s prvkami fyzického a pouličného divadla, nového cirkusu a akrobacie. To všetko je doplnené extravagantnými kostýmami, maskami a make-upom. V ich predstaveniach hrá ale hlavnú úlohu všadeprítomný oheň, ktorý dodáva ich performáciam neopakovateľnú atmosféru. Nebude to jediný oheň, ktorý bude svietiť do holíčskej noci. Svoju fire show bude kontinuálne predvádzať súbor Mystique show. Súčasťou festivalu bude výstava súčasného českého a slovenského výtvarného umenia pod názvom Apocaliptic galery, kde si budete môcť pozrieť diela od autoriek ako MLŠ, Skepta, Simona Petrle, 1man wolfpack.

Okrem hlavného programu bude v areáli zámku už spomínaná čajovňa, ktorá okrem výborného čaju ponúkne vegetariánsku kuchyňu a stage zameraný na pohodový chill- out/idm/ambient/tribal. Nebude chýbať dobré české pivo a Zámocká vináreň ponúkne kvalitné vína. Na odpočinok budú môcť návštevníci festivalu využiť stanové mestečko v zámockej priekope. Komu by sa stále málilo nových zážitkov, bude môcť navštíviť zámok s moderovanou prehliadkou, či expozíciu miestneho múzea.

Zostáva dodať, že avatgardný festival Hradby Samoty vypukne na zámku v Holíči 30. 7. 2011 o 15:00 a potrvá do skorých ranných hodín nasledujúceho dňa. Všetci, či už zvedavci, alebo milovníci neobvyklého umenia, sú srdečne vítaní.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Festival remesiel v Kežmarku

Viac ako 50 druhov remesiel a vyše 200 remeselníkov sa v dňoch 10. až 12. júla 2009 predstaví na 19. ročníku podujatia Európske ľudové remeslo. Remeselnícky areál v centre Kežmarku na Hlavnom a Hradnom námestí bude pre návštevníkov otvorený od piatka.

Odpovede

  1. nikdy by ma nenapadlo, ze pri

    nikdy by ma nenapadlo, ze pri obnovacko-redaktorskej cinnosti – pri citani sprav agentury SITA, objavim spravu, ktoru som sa agenture chystala napisat uz tri dni… dohovie, kde info objavili… zeby snorili na obnova.sk?? :)

    touto cestou vas vsetkych srdecne pozyvame zazit netradicnu atmosferu na Holicskom zamku…

    organizatori uskalienka a antiK

     

    Festival Hradby samoty láka priaznivcov avantgardnej hudby

    BRATISLAVA 17. júla (SITA) – Festivalové leto tento rok ozvláštni avantgardný česko-slovenský festival Hradby samoty. Druhý ročník festivalu experimentálnej, elektroakustickej a vážnej hudby Hradby samoty sa bude konať 30. júla na holíčskom zámku.

    Minuloročný prvý ročník festivalu bol pozitívne prijatý publikom a tiež účinkujúcimi, čo podnietilo organizátorov zorganizovať festival aj tento rok. Projektov bude tentoraz viac a návštevníci festivalu sa môžu tešiť aj na čajovňu, kde sa budú striedať odpočinkovejšie ladené projekty prezentujúce ambientné a chill-outové sety. Festival sa tematicky zameria na audiovizuálne projekty dotýkajúce sa hudobných žánrov ako dark ambient, drone, industrial, noise. Myšlienkou festivalu je spojiť tieto žánre s tajomnou atmosférou pamiatok poznačených časom.

    Jeden z vrcholov festivalu bude pražské zoskupenie Skrol, ktoré spája vážnu hudbu s industriálnymi prvkami už od 80. rokov. Z Česka sa na festivale predstaví Tábor Radosti a slovenskú industriálnu scénu bude zastupovať Einleitungszeit. Okrem toho vystúpia aj Urbanfailure s urbsounds collective, Ambiguous, Angel Epilepsia a mnohí ďalší. Okrem hlavného programu bude v areáli zámku aj čajovňa, ktorá okrem výborného čaju ponúkne aj vegetariánsku kuchyňu. Nebude chýbať ani české pivo a Zámocká vináreň ponúkne kvalitné vína. Na odpočinok budú môcť návštevníci festivalu využiť stanové mestečko v zámockej priekope.

Comments are closed.