TIPY na víkend 02-06-2001

KOŠICE

Objekt varne soli František, bezkonkurenčnú technickú pamiatku na Slovensku i v Európe, postavenú v roku 1800, otvorili po niekoľkoročnej rekonštrukcii pre verejnosť v Slovenskom technickom múzeu (STM) v Košiciach. V expozícii s názvom Dejiny výroby soli v Solivare sa môžu návštevníci oboznámiť s históriou ťažby a výroby soli v tejto dnešnej mestskej časti Prešova. V múzeu je inštalovaný celý technologický model komplexu.

PRIBYLINA

Múzeum liptovskej dediny v Pribyline pri Liptovskom Hrádku pripravuje bohatý program v pribylinskom skanzene počas nedele, pri príležitosti osláv sviatku detí. Je určený pre širokú verejnosť, ale predovšetkým pre najmenších návštevníkov tam chystajú vystúpenie členovia detského súboru Važťanček z liptovskej obce Važec. Pripravili si pásmo jarných hier a zvykov. O dobrú náladu svojich rovesníkov sa postarajú aj žiaci Základnej umeleckej školy v L. Hrádku. Výtvarníci zo súkromnej Základnej školy v Ružomberku otvoria v nedeľu galériu svojich prác. V pribylinskom skanzene čakajú 3. júna na detských oslávencov aj rôzne zábavné hry, jazda na poníkoch a nebude chýbať ani juniáles. V sobotu 2. júna bude skanzen v Pribyline pre verejnosť uzatvorený.

STUPAVA

Netradičné podujatie Môj sen – pod strechou dom pripravilo pri príležitosti Medzinárodného dňa detí na sobotu Mestské kultúrne stredisko Stupava spolu s predajcami stavebných materiálov. Od 10.00 h až do neskorých večerných hodín je naplánovaný v stupavskom areáli Tondach Slovensko na Železničnej ulici zábavný program, v ktorom budú účinkovať folklórne skupiny Muzička a Bryndza, dychovka Záhorienka, silák Zdeněk Chobot, súbor historického šermu Ursus i Chodúľové divadlo z Vranova nad Topľou. Najmä deti poteší vystúpenie moderátorov z televíznej relácie Bábovka. Vyvrcholením programu bude večerný koncert skupiny Bukasový masív. Súčasťou programu budú tri výstavy: výstava detských výtvarných prác na tému Môj sen – pod strechou dom, výstava vzácnych signovaných tehál zo zbierky akademického maliara Milana Kubíčka a výstava spojená s prezentáciou 24 výrobcov a predajcov stavebných materiálov a doplnkov.


Zdroj: www.sme.sk /02-06-2001/

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články