TIPY na víkend 02-06-2001

KOŠICE

Objekt varne soli František, bezkonkurenčnú technickú pamiatku na Slovensku i v Európe, postavenú v roku 1800, otvorili po niekoľkoročnej rekonštrukcii pre verejnosť v Slovenskom technickom múzeu (STM) v Košiciach. V expozícii s názvom Dejiny výroby soli v Solivare sa môžu návštevníci oboznámiť s históriou ťažby a výroby soli v tejto dnešnej mestskej časti Prešova. V múzeu je inštalovaný celý technologický model komplexu.

PRIBYLINA

Múzeum liptovskej dediny v Pribyline pri Liptovskom Hrádku pripravuje bohatý program v pribylinskom skanzene počas nedele, pri príležitosti osláv sviatku detí. Je určený pre širokú verejnosť, ale predovšetkým pre najmenších návštevníkov tam chystajú vystúpenie členovia detského súboru Važťanček z liptovskej obce Važec. Pripravili si pásmo jarných hier a zvykov. O dobrú náladu svojich rovesníkov sa postarajú aj žiaci Základnej umeleckej školy v L. Hrádku. Výtvarníci zo súkromnej Základnej školy v Ružomberku otvoria v nedeľu galériu svojich prác. V pribylinskom skanzene čakajú 3. júna na detských oslávencov aj rôzne zábavné hry, jazda na poníkoch a nebude chýbať ani juniáles. V sobotu 2. júna bude skanzen v Pribyline pre verejnosť uzatvorený.

STUPAVA

Netradičné podujatie Môj sen – pod strechou dom pripravilo pri príležitosti Medzinárodného dňa detí na sobotu Mestské kultúrne stredisko Stupava spolu s predajcami stavebných materiálov. Od 10.00 h až do neskorých večerných hodín je naplánovaný v stupavskom areáli Tondach Slovensko na Železničnej ulici zábavný program, v ktorom budú účinkovať folklórne skupiny Muzička a Bryndza, dychovka Záhorienka, silák Zdeněk Chobot, súbor historického šermu Ursus i Chodúľové divadlo z Vranova nad Topľou. Najmä deti poteší vystúpenie moderátorov z televíznej relácie Bábovka. Vyvrcholením programu bude večerný koncert skupiny Bukasový masív. Súčasťou programu budú tri výstavy: výstava detských výtvarných prác na tému Môj sen – pod strechou dom, výstava vzácnych signovaných tehál zo zbierky akademického maliara Milana Kubíčka a výstava spojená s prezentáciou 24 výrobcov a predajcov stavebných materiálov a doplnkov.


Zdroj: www.sme.sk /02-06-2001/

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Hrad ožije rozprávkami

Ľubovniansky hrad ožije rozprávkami. Ľubovnianske múzeum pripravilo pre žiakov základných škôl tradičné podujatie pri príležitosti Medzinárodného dňa detí – Vstúpte s nami do rozprávky.