Nová výstava v Múzeu SNR približuje osobnosti rokov 1848/49

16. septembra 2008 (SITA) – Po štyridsiatich rokoch v Myjave otvoria vo štvrtok výstavu, ktorá približuje obdobie revolúcie z rokov 1848/1849 a osobnosti, ktoré v tom čase hýbali udalosťami. Ide o stálu expozíciu v Slovenskom národnom múzeu – Múzeu slovenských národných rád, ktorú prezentujú v dome Anny Koléniovej.

Návštevníci uvidia osobné predmety Ľudovíta Štúra, Michala Miloslava Hodžu a Jozefa Miloslava Hurbana ako aj predmety, ktoré užívali iné osobnosti tejto éry. Jedna miestnosť je venovaná pamäti národa, teda minciam, knihám či filatelii. Návštevníci majú k dispozícii aj študovňu, kde si budú môcť pozrieť projekcie a vyhľadať si ďalšie informácie. Na otvorení by sa mali počas osláv 160. výročia vzniku prvej SNR, ktorú založili práve v dome Anny Koléniovej, zúčastniť prezident Ivan Gašparovič, predseda NR SR Pavol Paška aj premiér Robert Fico.


Myjava bola v rokoch 1848/1849 centrom slovenského národného pohybu. V dome pani Koléniovej po prvý raz na území Slovenska zasadala prvá Slovenská národná rada, 19. septembra 1848 sa tu konalo prvé národné zhromaždenie Slovákov. Dom Anny Koléniovej sa nestal hlavným stanom SNR náhodne, Koléničky šili kokardy a zástavy. Z 26. na 27. apríla 1848 tu pripravili návrh Žiadostí slovenského národa v stolici Nitrianskej. 


Po neúspechu Slovanského zjazdu bolo rozhodnuté zorganizovať povstanie proti Maďarom. Jeho centrom sa stala Myjava, odkiaľ sa plánovalo rozšíriť ho do horných stolíc Slovenska. Dom pani Koléniovej bol určený za hlavný stan povstania. Koléniová nechala vybrať mreže z niektorých oblokov, aby členovia SNR v prípade nebezpečenstva mohli cez ne uniknúť. Pre ranených zriadila zamaskovaný priestor v pivnici pod pitvorom. Po porážke u Klasovitých sa snažila ukryť dokumenty SNR. Dala ich zakopať blízko studne vo dvore, no našli sa. Jej dom vyrabovali a pôvodne mal byť pre výstrahu vypálený. 


Podobne ako mnoho ďalších rodín, i pani Koléniová sa musela pred maďarskou perzekúciou ukrývať za hranicou v moravskej obci Javorník. Po omilostení sa dobrovoľníci po šiestich týždňoch vrátili domov. SNR vtedy už hľadala naplnenie svojich požiadaviek cestou vernosti cisárovi. Anna Koléniová však nezatrpkla, jej dom bol otvorený aj druhej dobrovoľníckej výprave.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články