Zaistili diela známych futuristov, niektoré sú údajne falošné

Falzifikáty známych talianskych futuristov hľadali Taliani na Slovensku. Štátna prokuratúra v Janove vyšetrovala falšovanie umeleckých diel a obrátila sa na slovenský Interpol. V Bratislave sa totiž uskutočnila výstava známych maliarov ako Giacomo Balla, Tullio Crali či Fortunato Depero. Niektoré z diel sú údajne falzifikáty. Zo Slovenska mala výstava putovať do Portugalska. “Interpol Bratislava zistil, že výstava je inštalovaná v Galérii ZOYA v Bratislave,” informovala agentúru SITA hovorkyňa Prezídia PZ Andrea Polačiková. Medzinárodný odbor Generálnej prokuratúry spolu s policajtmi začiatkom decembra zaistili všetkých 78 vystavených obrazov aj niekoľko nevystavených, dodala Polačiková.V Taliansku v tejto súvislosti vyšetrovali dvoch Talianov, ktorí mali dať falošné diela do obehu, ponúkali ich na výstavy a vystavovali v galériách ako pravé. Taktiež mali vyhotovovať falošné prehlásenia, dávať do obehu falošné odborné znalecké posudky s osvedčením o ich pravosti. Vyšetrovanie odštartovala žaloba talianskeho profesora, historika umenia a súčasne jedného z najuznávanejších expertov na obdobie futurizmu. Ten preskúmal vystavované obrazy a dospel k názoru, že viaceré z nich sú falzifikáty. Pri domových prehliadkach u podozrivých zaistili rôzne materiály, vrátane sfalšovaných pečiatok odborníkov.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Tate Modern ponúka výstavu k storočnici futurizmu

Umenie nemusí byť nič než násilie, krutosť a nespravodlivosť, vyhlásili zakladatelia avantgardného umeleckého smeru futurizmus vznikajúceho pred 100 rokmi a oslavovaného na veľkej výstave, ktorú otvoria 12. júna v Londýne. Výstava v britskom národnom múzeu moderného umenia Tate Modern sa začína manifestom talianskeho básnika Filippa Marinettiho z roku 1909, ktorý vytýčil ambíciu futurizmu odstrániť staré a predznamenať nový úsvit v umení oslavujúcom dynamizmus moderného mestského života.

Talianska polícia objavila pri razii 19 umeleckých diel

Talianska polícia v sobotu 5. decembra 2009 skonfiškovala diela Van Gogha, Picassa, Cézanna a iných svetoznámych maliarov počas razie v bytoch zakladateľa skrachovanej spoločnosti Parmalat. Cena 19 umeleckých diel, skrytých na povalách a v pivniciach, sa odhaduje na sto miliónov eur. Niektoré z umeleckých diel boli starostlivo zabalené, aby sa nepoškodili, no iné, vrátane Picassových malieb, boli voľne uložené. Polícia v tomto prípade zatiaľ nikoho nezatkla.