Vyše 200 rokov staré hodiny znovu idú v osade Čierny Váh

Vyše 200 rokov staré hodiny, ktoré sa nachádzajú na zvonici v osade Čierny Váh pri Liptovskom Hrádku, znovu odkrajujú čas. V minulosti boli neoddeliteľnou súčasťou života tamojších lesných robotníkov, ktorí pracovali v nízkotatranských lesoch.

Zvláštnosťou bicieho mechanizmu hodín je akustický časový signál na zvon. Bicie zariadenie je upravené na počet úderov zhodných s príslušnou hodinou tým, že na obvode je vypilovaných 12 nerovnako širokých segmentov, kde ich postupne narastajúca dĺžka reguluje západku a tým určuje i počet úderov. Otočný čas záverkového kolesa je vyrátaná na 78 úderov v priebehu 12 hodín. Majú drevený ciferník, ktorý je raritou, povedal umelecký reštaurátor Tibor Kováč z L. Hrádku.
Zvonicu postavili v roku 1803 a unikátny jednoručičkový hodinový mechanický stroj, ktorý je vo vnútri, je z rovnakého roku. Poháňajú ho kamenné závažia zavesené povrazom na bubon hnacieho kolesa.

Lesnícky cintorín je súčasťou tamojšej osady, ktoré Lesy SR zaradili do kategórie významných lesníckych miest, približujúcich históriu práce a života ľudí v lese.
Pojem významné lesnícke miesto vznikol z iniciatívy Lesov SR, š.p., Banská Bystrica. Zahŕňa významné stromy, parky, budovy, umelecké diela, pamätníky, technické zariadenia, osady, múzeá, rodné domy, ktoré sú akokoľvek spojené s lesníctvom. Sú označované jednotnými informačnými tabuľami, informoval hovorca Lesov SR Peter Gogola.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Zvonári a hodinári majú plné ruky práce

Kostol bez zvona či bez vežových hodín sa ani nedá nazvať kostolom. Dedinčania boli odjakživa hrdí na zvuk, ktorý ich zvolával na omšu a podľa kostolných hodín si všetci nastavovali tie svoje. Aj keď sa o zvonároch a výrobcoch hodinových strojov veľa nehovorí, stále pracujú a majú plné ruky práce.