Vratia sa sochy z prievidzského kostola

Na svoje pôvodné miesto sa po ročnom reštaurovaní vrátili sochy z prievidzského kostola Nanebovzatie Panny Márie / Rádio Slovensko

Mnohé naše pamiatky vysielajú naliehavé volanie o pomoc. V prievidzskom okrese spolupracujú pamiatkári a rímsko-katolícka cirkev s odborníkmi z Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave. Na svoje pôvodné miesto sa po ročnom reštaurovaní vrátili sochy z najstaršieho prievidzského kostola Nanebovzatie Panny Márie. Podrobnosti zisťoval spravodajca Marián Ondáš.

Zub času a drevokazný hmyz značne poškodili barokové sochy štyroch svätcov. S pamiatkárkou Barborou Vatákavou sme svedkami ich vrátenia do života na bočný oltár.

Barbora Vatáková, pamiatkárka: “Sochy boli zadané na reštaurovanie poslucháčom Michaele Vilhanovej a Martinovi Šeniglovi. Títo poslucháči sa by som povedala s veľkou vervou ujali rovnako výskumných prác, ako aj následných reštaurátorských postov, ktoré bolo nevyhnutné uskutočniť na veľmi narušených sochách. Vedúcimi pedagógmi boli odborná asistentka Janka Balážiková a vedúca Katedry reštaurovania pani prof. Dana Salamonová.”

Tieto umelecké artefakty sú zachránené. Okrem ekonomických úspor za reštaurovanie je tu aj ďalší prínos.

Barbora Vatáková, pamiatkárka: “Pre študentov je určite veľmi vzácnou skúsenosťou práca so živým materiálom, čím myslím teda sochy, ktoré stále pôsobia v živom liturgickom priestor. Pretože tam je naozaj veľmi dôležité porozmýšľať nad mierou doplnkov, aby tá socha bola naďalej krásna, aby tá torzálnosť mala výtvarnú hodnotu, aby sme nemuseli za každú cenu všetko doplňovať, pretože to naozaj nie je účelom reštaurovania, ale zároveň aby veriaci, pre ktorých sú tieto sochy aj kultovým objektom, aby nepociťovali nejaký rozpor medzi tým, k čomu sa vlastne upiera ich zrak a čo ich duchovne napĺňa.”

Zdroj: Rádio Slovensko

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

V Diviackej Novej Vsi sa príkladne starajú o barokový kostol

V Diviackej Novej Vsi sa príkladne starajú o barokový kostol, zasvätený Najsvätejšej trojici. Z financií rezortu kultúry, projektu Obnovme si svoj dom a zbierok veriacich, realizujú záchranu troch oltárov a mobiliáru. Práce sa začali pred 3 rokmi. Odborníci jednu etapu práve zavŕšili a pustili sa do ďalšej. Na postup bol zvedavý spravodajca Marián Ondáš.

Umenie reštaurovania v Galérii Medium

Priblížiť a popularizovať reštaurátorskú tvorbu a zároveň predstaviť niektoré z projektov Katedry reštaurovania Vysokej školy výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave chce od štvrtka výstava Reštaurovanie/ veda/ umenie made in VŠVU v bratislavskej Galérii Medium. Diela, ktoré kurátorsky zostavil Ivan Pilný, ponúknu v sídle galérie na Hviezdoslavovom námestí 18 možnosť nahliadnuť do zákulisia reštaurovania. Návštevníci spoznajú procesy a postupy, ktoré ostávajú verejnosti zväčša skryté a nepoznané.

Obyvatelia môžu pomôcť pri obnove sôch evanjelistov

Obyvatelia Spišskej Novej Vsi môžu pomôcť pri obnove poškodených sôch evanjelistov, ktoré v minulosti zdobili priečelie vstupnej brány na mestský cintorín. Akademický sochár Štefan Kovaľ v spolupráci so Správou cintorínov mesta Spišská Nová Ves vyzval Spišskonovovešťanov o zapožičanie dobových fotografií, zachytávajúcich sochy evanjelistov, aby mohol podľa fotografií zhotoviť kópie pamiatkovo chránených sôch. Originálne sochy evanjelistov sú značne poškodené a ich rekonštrukcia do pôvodnej podoby je podľa sochára značne komplikovaná.