V Prahe stojí pätmetrový Jánošík

V stovežatej Prahe odhalili včera za prítomnosti slovenského prezidenta Ivana Gašparoviča a jeho manželky počas ich prvej zahraničnej návštevy v Českej republike päťmetrového Jánošíka. Drevenú sochu vytesanú z jedného kusa umiestnili pred hotelom Paulíny.Autorom monumentu je Jaroslav Buncko z Liptovského Hrádku žijúci v Rajhradiciach pri Brne, ktorý sám seba považuje za Čechoslováka. Na tejto unikátnej rezbárskej práci pracoval podľa vlastných slov dva mesiace, ktorým predchádzala polročná príprava. Jánošíka vyrezával spolu s tromi synmi poležiačky. “Takže výsledok sme videli, až keď sme sochu postavili,” povedal rezbár, ktorého od roku 1999 živí výroba drevených umeleckých diel.

Zdroj: STV.sk | http://www.stv.sk/sprava.php?id=4985&cpage=1

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Titova reštaurácia

Gregor Martin Papucsek, Budapešť
Bronzovú sochu bývalého juhoslovanského straníckeho a štátneho vodcu Josipa Broza Tita, ktorú neznámi páchatelia vyhodili do vzduchu, doviezli do Záhrebu, kde ju zreštaurujú.

Reštaurovať sa dá celý archív, Jánošík by stál tri milióny

TRENČIANSKE TEPLICE 30. júna 1999 (SITA) – Vďaka novej technológii reštaruovania filmov by mohli nadobudnúť aj najstaršie slovenské filmy kvalitný obraz. Je to technika, ktorá je určená na prepis a archiváciu filmovej informácie do digitálnej formy, zbaví film škrabancov, zlepší farebnú dynamiku, upraví jeho parametre a zbaví ho filmového zrna. Ako uviedol pre agentúru SITA Vlado Rusnák zo spoločnosti Traco Systems, ak by túto technológiu vlastnil štát, slúžila by na podporu slovenskej filmovej tvorby.

Nove knihy | 19. 9. 2003

Michelangelo
Autor : Hejny Petr (ed.)
Vydavatel: Slovart
Cena : 299 Sk
Michelangelo sa nikdy netajil tym, ze jeho zivot ovladala vasen. V jeho dielach hraju dolezitu ulohu tvare mladych chlapcov. O tejto veci sa doteraz mlcalo. Cenzura sa dokonca snazila navzdy vymazat Michelangelovu nemoralnu vasen z historie.

Projekt sochy Krista je stále aktuálny, odsunula ho kríza

Projekt sochy Ježiša Krista, ktorá sa má vypínať nad Prešovom, je momentálne nereálny. Povedal to primátor Prešova Pavel Hagyari, ktorý je otcom tejto myšlienky. Odhaduje, že realizácia monumentu by sa mohla začať o dva roky. Dôvodom na oddialenie termínu je kríza, ktorá odradila investorov od tejto investície. Najvyššia socha Ježiša Krista na svete má byť financovaná z celosvetovej zbierky a z peňazí sponzorov. Hagyari výšku investície odhaduje na 3 mil. €, pôvodne sa rátalo so sumou 30 mil. Sk.

Bývalý agent Mossadu daroval sochu Danubiane

Bývalý agent izraelskej tajnej služby Mossad Izraelčan Rafi Eitan daroval Múzeu moderného umenia Danubiana v Bratislave jednu zo svojich sôch. Bronzovú ruku s názvom “Držiac sa života” poslal Eitan do Danubiany, ktorú si obľúbil počas návštev Slovenska, informovala agentúru SITA Zuzana Kizáková z izraelského veľvyslanectva. Holandskému mecenášovi Danubiany Gerardovi H. Meulensteenovi a majiteľovi galérie Vincentovi Polakovičovi odovzdal sochu izraelský veľvyslanec na Slovensku Alexander Ben-Zvi. Socha Rafiho Eitana sa stala súčasťou medzinárodnej zbierky galérie Danubiana, ktorá sídli na dunajskom brehu pri vodnom diele v Čunove.