V múzeu sprístupnili výstavu Prešov – mesto v srdci Európy

Výstava Prešov – mesto v srdci Európy (história a súčasnosť), ktorú 24. septembra 2009 sprístupnili v Krajskom múzeum v Prešove, prezentuje na 26 paneloch históriu mesta od prvej písomnej zmienky až po jej súčasnosť. V Prešove ju návštevníci múzea budú môcť vidieť do 18. októbra. Pôjde o putovnú výstavu, ktorú uvidia aj v niektorých partnerských mestách Prešova a snahou jej organizátorov je dostať ju aj do Bruselu do budovy Európskeho parlamentu.

Ako uviedla pre agentúru SITA kurátorka výstavy Anna Nagyová, okrem známych historických materiálov o Prešove múzeum uvoľnilo z vlastných archívov aj doteraz málo známe alebo nezverejnené materiály. Vybrali zaujímavé pohľady na mesto a informácie o jeho 762-ročnej histórii. Materiály sú zoradené chronologicky. Okrem fotografií boli použité aj veduty zobrazené počítačovou technikou.
Na jednotlivých paneloch o rozmeroch 100 krát 70 centimetrov kurátorka výstavy prezentuje históriu školstva, významné inštitúcie, ľudové remeslá, bohatstvo súborov, rozvoj divadla v meste, ale aj prírodné zvláštnosti krajiny okolia mesta.


Výstavu Prešov – mesto v srdci Európy by mali v krátkom čase vidieť v poľskom meste Nowy Sacz, maďarskom Nyíregyháza. V týchto dňoch bol na návšteve svojho rodného mesta Prešova známy publicista Yehuda Lahav, ktorý prisľúbil podporu výstave v partnerskom meste Rishon Le Zion v Izraeli.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Šarišská galéria predstavuje priekopníkov fotografie v Uhorsku

Príbeh lekárnika a fotografa, priekopníka svetlotlače v Uhorsku Karola Divalda a jeho potomkov nájdu od štvrtka 17. júna 2010 návštevníci Šarišskej galérie v Prešove na výstave nazvanej Divaldovci. Je spracovaný na vyše 20 paneloch a dobre čitateľný aj prostredníctvom takmer stovky vystavených zväčšenín originálov jeho fotografií. Výstavu pripravili pri príležitosti 180. výročia narodenia Karola Divalda. Originály fotografií a ich zväčšeniny pochádzajú z archívu Šarišskej galérie, dobové reálie – historické fotoaparáty, sklenené negatívy, publikácie – sú zapožičané zo zbierok Šarišského múzea v Bardejove, problematiku rodiny Divaldovcov obrazovo a textovo spracovalo Krajské múzeum v Prešove. Výstava potrvá do 12. septembra.

Projekty pre Solivar

4. septembra 2008 (SITA) – Mesto Prešov a Slovenské technické múzeum v Košiciach podpísali dohodu o partnerskej spolupráci, ktorá sa týka revitalizácie národnej kultúrnej pamiatky (NKP) Solivar v Prešove. Ide o unikátny komplex technických objektov na čerpanie a varenie soli zo 17. storočia, ktorého súčasťou je gápeľ, najväčší a najstarší ťažný mechanizmus v Európe.

V SNM otvorili výstavu o histórii Turkov na Slovensku

Turci na Slovensku je názov novej výstavy v Slovenskom národnom múzeu, ktorá prezentuje turecké pamiatky zo zbierok viacerých múzeí na Slovensku. Výstava približuje návštevníkom vyše 150-ročnú históriu Turkov na Slovensku, ktorá začala bitkou pri Moháči. Turecké výboje zanechali v dejinách nášho územia nezmazateľnú stopu. Turci po víťaznej bitke pri Moháči v roku 1526 na dlhšie obdobie ovplyvnili dejiny Európy a predovšetkým nášho územia.