Tvorba ukrajinského maliara Lybu v Podhradí

Obrázok k článku

Výstavu obrazov ukrajinského maliara Vitalija Lybu sprístupili v stredu 26. januára 2011 v Slovenskom národnom múzeu (SNM) v Bratislave. Výstavný pavilóne SNM Podhradie predstavuje maľby Vitalija Ivanoviča Lybu (1949), v ktorých sa venuje stvárneniu miest, krajinomaľbe a aj sakrálnej tematike. Častou témou jeho obrazov sú drevené chrámy charakteristické aj pre severovýchodné Slovensko a Zakarpatskú oblasť Ukrajiny.

Markéta Plichtová z oddelenia marketingu a komunikácie SNM ďalej informovala, "Lybove diela sú významne ovplyvnené kresťanstvom a duchovnými motívmi. Jeho maľba Svätá Trojica bola vybraná ako dar, ktorý bývalý prezident SR Rudolf Schuster venoval počas návštevy Vatikánu najvyššiemu predstaviteľovi Rímskokatolíckej cirkvi pápežovi Jánovi Pavlovi II.".

Výstavu pripravilo SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry v spolupráci so Slovenským technickým múzeom a potrvá do 23. februára 2011. Výber z Lybovej tvorby nájdu záujemcovia vo Výstavnom pavilóne Podhradie na Žižkovej ulici 16 v Bratislave denne okrem utorka od 10:00 do 17:00. Podrobnosti možno nájsť na http://www.snm.sk.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

O divadelných budovách v strednej Európe

Zamyslieť sa nad budovami stánkov divadelnej kultúry nabáda návštevníkov Výstavného pavilónu Podhradie Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave jeho najnovšia výstava. Výstava Za každodennosťou: Divadelná architektúra v strednej Európe vznikla v rámci medzinárodného projektu TACE – Divadelná architektúra v strednej Európe. Vďaka spolupráci SNM a Divadelného ústavu Bratislava sa pokúša nájsť odpoveď napríklad na otázku, či reprezentuje Slovenské národné divadlo slovenskú architektúru. Kladie taktiež otázky o možnosti existencie národných divadiel na začiatku 21. storočia a ide aj ďalej, keď sa pýta, či vôbec existuje národná architektúra alebo výhradne globálny rukopis. Agentúru SITA o tom informovala Dana Tomečková z Divadelného ústavu.

Celoslovenská sieť SNM pozýva na návštevu aj cez sviatky

Slovenské národné múzeum (SNM) počas sviatkov upraví vo svojich múzeách otváracie hodiny. Kým na Štedrý deň a v Prvý sviatok vianočný budú múzeá zatvorené, na Štefana pozýva na prehliadku hneď niekoľko múzeí. Zároveň je pre návštevníkov pripravených niekoľko podujatí, ktoré im spríjemnia sviatočné chvíle, agentúru SITA o tom informovala Markéta Plichtová z oddelenia marketingu a komunikácie SNM.

České centrum v Košiciach otvorilo výstavu o hradoch a zámkoch

V Českom centre v Košiciach na Rázusovej ulici otvorili v utorok 11. januára 2011 výstavu Česká republika – rozprávková krajina hradov a zámkov. Ako informovala pracovníčka centra Petra Jungmanová, výstava predstavuje najznámejšie české hrady a zámky a doplnená je o fotografickú výstavu českých pamiatok zapísaných do zoznamu UNESCO. Výstava potrvá do 18. februára.

Slovenské národné múzeum ponúka novú vstupenku

Návštevníci Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave môžu navštíviť na jednu vstupenku sedem múzeí, ktoré pod neho spadajú. Týka sa to Prírodovedného múzea, zrekonštruovanej budovy a expozície Múzea židovskej kultúry na Židovskej ulici, Múzea kultúry Chorvátov na Slovensku v Devínskej Novej Vsi a štyroch budov múzeí na Žižkovej ulici – teda Archeologického múzea, Múzea kultúry karpatských Nemcov, Múzea kultúry Maďarov na Slovensku a Výstavného pavilónu Podhradie.