Objavili hrobku starovekého generála Cchaa Cchaa

Čínski archeológovia odkryli hrobku z tretieho storočia, o ktorej predpokladajú, že je v nej pochovaný legendárny generál Cchao Cchao. Hrobka sa nachádza v blízkosti mesta An-jang v provincii Che-nan, kde v rokoch 208 až 220 n.l. Cchao Cchao vládol vlastnému kráľovstvu Wej.Dôkazom, že v hrobke je naozaj pochovaný Cchao Cchao, ktorý sa okrem svojich geniálnych strategických schopností preslávil aj krutosťou, má byť epitaf a taktiež nápis odkazujúci na slávneho generála. Rozloha celej hrobky je 740 metrov štvorcových a okrem viac ako 250 predmetov sa v nej taktiež našli pozostatky troch osôb. Jednou z nich je približne 60-ročný muž, o ktorom vedci predpokladajú, že je to Cchao Cchao. Ten zomrel v roku 220 n.l. vo veku 64 alebo 65 rokov. Zvyšnými dvoma osobami sú približne 50-ročná žena, pravdepodobne jeho manželka, a žena vo veku 20 až 25 rokov.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Čína: Hrobka Pani Dai patrí k najzachovalejším nálezom

Pani Dai bola ženou čínskeho šľachtica, ktorá zomrela vo veku 50 rokov na srdcový infarkt. Trpela nadváhou, cukrovkou, mala vysoký krvný tlak a cholesterol, ochorenie pečene, žlčové kamene a jej tepny boli úplne upchaté. Neviedla najzdravší život, no jej telo je jedným z najlepšie zachovalých v histórii. Pochovali ju približne pred 2100 rokmi a jej hrobku našli začiatkom sedemdesiatych rokov na vrchu Mawangdui, v oblasti Čangša, neďaleko hlavného mesta provincie Hunan v Číne. V jej blízkosti objavili viac než 1400 podobne zachovalých artefaktov, ktoré jej mali pomáhať v posmrtnom živote.

Vedci objavili nedotknutú hrobku starú viac než 3 500 rokov

Archeológom sa v ruinách kráľovského paláca Qatna v centre Sýrie podarilo objaviť posmrtnú komoru plnú ľudských pozostatkov a darov, ktorá viac než 3 500 rokov zotrvala nedotknutá a uzavretá. Vedci z Univerzity Eberharda Karla v nemeckom Tübingene, ktorí stoja za výskumom, dnes naznačili, že okrem pokladu nevyčísliteľnej hodnoty našli vnútri komory aj pozostatky viac než 30 ľudí. Dodali, že telá mohli patriť “kráľovskej rodine z Qatny alebo členom panovníckeho dvora” a označili za pozoruhodné, že komora ostala uzatvorená tri a pol tisícročia, bez toho aby sa jej lupiči čo i len dotkli.