Niektoré kostoly zostanú v piatok otvorené až do noci

Obrázok k článku od zora.

Do tohtoročnej Noci kostolov sa na celom Slovensku oficiálne zapojí len 22 chrámov. V piatok 25. mája zostanú otvorené až do noci, ich správcovia pripravili pre návštevníkov rôznorodý duchovný a kultúrny program.

 

Do Noci kostolov sa pravidelne zapájajú aj dobrovoľníci zo zrúcaniny bývalého Kostola a kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej pri Dechticiach v okrese Trnava. V ruinách lode kostola bude v piatok o 20:00 svätá omša, po nej zaznejú medzi polorozpadnutými múrmi diela Vivaldiho, Bacha, Cacciniho a Albinoniho v interpretácii sláčikového kvarteta ZOE. Po koncerte komornej hudby bude priestor na tichu modlitbu a o 22:00 budú dobrovoľníci návštevníkov sprevádzať nočnou Katarínkou.

 

Súčasťou Noci kostolov býva pravidelne tiež Kostol sv. Martina z Tours v Suchej nad Parnou v okrese Trnava. Podujatie sa tu začína v piatok o 18:00 svätou omšou, pokračuje vystúpením Suchovského speváckeho zboru, výstavami miestnych umelcov a ďalším programom, vrátane výstupu do veže.

 

Noc kostolov mala svoju premiéru pred rokmi vo Viedni, postupne sa podujatie rozšírilo do celého Rakúska a ďalších krajín. Na Slovensku začali rovnakú akciu organizovať v roku 2010 v Nitre. O rok neskôr ju vtedajší trnavský arcibiskup Róbert Bezák rozšíril na celé Slovensko. Počas prvej celoslovenskej Noci kostolov v roku 2011 bolo otvorených 96 kostolov, navštívilo ich 23-tisíc ľudí. V druhom ročníku už bolo otvorených 170 kostolov a modlitební, prišlo do nich približne 28-tisíc návštevníkov. V ďalších rokoch, po odstúpení Trnavskej arcidiecézy z organizovania podujatia, počet zapojených kostolov výrazne poklesol. V súčasnosti podujatie nemá oficiálneho koordinátora a prebieha skôr na dobrovoľníckej báze.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články