Mesto Snina s poľským partnerom obnoví unikátne historické parky

Obrázok k článku od zora.

V Snine aj v poľskom meste Zgłobieň v gmine Boguchwała obnovia unikátne historické parky, ktoré sú národnými kultúrnymi pamiatkami a predstavujú prírodné bohatstvo pohraničného regiónu. Obidva parky spája spoločná história. Na ich obnovu pôjde z eurofondov viac ako 567-tisíc eur.

 

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa mesta Snina Eva Mihaliková, oba parky zrekonštruujú vďaka spoločnému projektu Unikátne historické parky – poklady slovensko-poľského pohraničia. Partnerské zmluvy  v utorok  na Mestskom úrade v Snine podpísali primátorka mesta Snina Daniela Galandová a primátor poľského mesta Boguchwała Wiesław Kakol. Investičný zámer projektu pochádza ešte z roku 2012. V rámci programu Interreg V-A Poľsko-Slovensko 2014-2020 skončil projekt ešte koncom roku 2017 prvý pod čiarou v zásobníku projektov prioritnej osi Ochrana a rozvoj prírodného a kultúrneho dedičstva cezhraničného územia. „Počas nedávneho zasadnutia monitorovacieho výboru programu však bol na spolufinancovanie zaradený aj sninský projekt,“ uviedla Mihaliková.

 

Celková výška grantu spolu s partnerom, ktorým je gmina Boguchwała, je vyše 567-tisíc eur. V Snine bude z tohto objemu prefinancovaných viac ako 334-tisíc eur, pričom mesto zo svojho rozpočtu zaplatí v rámci spolufinancovanie necelých 20-tisíc eur a štát ďalších vyše 39-tisíc eur. Konečné sumy závisia od verejného obstarávania „Z týchto prostriedkov obnovíme jazierko, vybudujeme kamenný domček a drevené mólo, navŕtame studňu, a tiež zrevitalizujeme historickú zeleň, vybudujeme komunikácie a spevnené plochy, osvetlenie a inštalujeme kamerový systém v časti historického parku za tzv. malým kaštieľom,“ uviedla Mihaliková. Podľa dendrologického prieskumu je v areáli kaštieľa a starého historického parku 57 stromov, ktoré majú viac ako sto rokov. V rámci projektu bude vyznačených všetkých 17 druhov týchto stromov.

 

V obnovenom parku pri kaštieli bude inštalovaná tabuľa znázorňujúca nielen zrekonštruované parky v oboch mestách, ale aj iné významné historické parky v okolí Sniny a Boguchwaly, ktoré taktiež spropagujeme prostredníctvom vydanej brožúry o unikátnych historických parkoch pohraničia. Počas projektu zrealizujú partneri aj neinvestičné aktivity určené na propagáciu týchto regiónov. Uskutočnia sa stretnutia detí a mládeže, spoločná výstava, workshopy pre zdravotne postihnutých a maliarsky plenér. „Spoločnou aktivitou je aj výsadba stromu priateľstva, ktorá symbolizuje spoločné korene a históriu našich regiónov,“ dodala Mihaliková.

 

Mesto v rámci programu cezhraničnej spolupráce nedávno získalo aj nenávratný príspevok takmer 558-tisíc eur na opravu historickej budovy takzvaného Malého kaštieľa, ktorý je tiež národnou kultúrnou pamiatkou. Celkovo bol spoločný projekt s ukrajinským mestom Chust podporený sumou takmer 810-tisíc eur.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Kaštieľ v Snine opravia z eurofondov

Mesto Snina uspelo s projektom na rekonštrukciu kaštieľa , v ktorom plánuje rozsiahle úpravy. Výška celkovej investície podľa projektu predstavuje sumu 2 433 000 €, z toho nenávratný finančný príspevok z fondov Európskej únie im prinesie 2 311 000 €. Mesto sa o peniaze uchádzalo v rámci výzvy regionálneho operačného programu Posilnenie kultúrneho potenciálu regiónov – intervencie do nehnuteľných kultúrnych pamiatok. Radnica sa na financovaní projektu bude podieľať piatimi percentami oprávnených nákladov.

Odpovede