Kaštieľ v Sennom v súkromných rukách

SENNÉ – Neskororenesančný kaštieľ postavený na staršom základe z prvej polovice 17. storočia zachráni pred ďalšou devastáciou predaj súkromnej stavebnej firme. „Obecné zastupiteľstvo schválilo predaj kaštieľa stavebnej firme Stanko. Z pohľadu obce je to jediný možný krok k záchrane pamiatky,“ povedal starosta Senného Peter Saboslai……Obec v zmysle platnej legislatívy objekt viackrát ponúkla štátu, ktorý má na kúpu prednostné právo. Na chátrajúci kaštieľ nemal prostriedky ani fond Pro Slovakia, ani ministerstvo kultúry.
Nadobúdajúca firma objekt zrekonštruuje a potom bude slúžiť verejnosti i odborným inštitúciám. Firma Stanko chce zrenovovať hlavný objekt a priľahlú sýpku na účelové zariadenie na potreby vedeckého ornitologického výskumu neďalekej prírodnej rezervácie Senianske rybníky.
Novú tvár dostane aj skoro štyritisíc metrov štvorcových rozľahlý lesopark s ornou pôdou a lúkami. Vyrastú v ňom tenisové kurty, bazén a ďalšie objekty, ako aj bungalovy so sociálnym zázemím. „Náš ústretový postoj k predaju kaštieľa vychádza aj z toho, že súčasťou kúpno-predajnej zmluvy bude účasť stavebnej firmy na rekonštrukcii schátranej bývalej hospodárskej budovy. Chceme ju prestavať na kultúrny dom s predĺžením do areálu futbalového ihriska. Nový trakt bude slúžiť ako sociálne priestory pre športovcov,“ dodáva k zámerom obce Peter Saboslai.
Aj preto bude predajná cena stanovená až po vypracovaní projektovej dokumentácie budúceho kultúrneho domu. Pozemky patriace ku kaštieľu v súčasnosti má prenajaté Agro Poľnohospodárske družstvo Palín. Po predaji kaštieľa v Bieli v Medzibodroží je to už druhý prípad predaja kultúrnej pamiatky súkromnému záujemcovi.

ŠTEFAN VARŠANÍK


Publikované na: www.sme.sk

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články