Cena za prácu architekta

Každý dospelý v tejto krajine vie, za koľko dostane liter polotučného mlieka. Mnoho ľudí, ktorí stavajú dom alebo rekonštruujú byt, vedia, koľko asi stojí meter štvorcový bežných dubových parkiet. Málokto ale vie, koľko stojí práca architekta. Slovenská komora architektov preto vydala ako vodidlo opisy a hodnotení rôznych pracovných výkonov vo všetkých odboroch architektonickej a projekčnej činnosti. Jej presný názov je Honorárový poriadok Slovenskej komory architektov. Používa sa ako odporučená pomôcka pri uzatváraní zmluvných vzťahov pre celý rad prác od prípravy, návrhov, projektovanie až po stavanie stavieb a stavebný dozor, ale my sa teraz obmedzíme len na odbor interiérová tvorba, pre ktorú tiež existuje zvláštna časť. Z tejto časti vám ponúkam stručný, dúfam že zrozumiteľný výťah a budem z nej aj citovať.


Výkony a honoráre pre interiérovú tvorbu sa určujú týmito základnými spôsobmi:

1. Atypické interiéry (honoráre sa riadia percentuálnou sadzbou z nákladov na realizáciu interiéru)

Základný celkový honorár pre interiéry alebo ich časti vybavené atypickým zariadením je ocenený sadzbou 5 – 10 % z celkového nákladu na realizáciu stavby. Vyššie sadzby záležia od zložitosti a architektonickej úrovni dodanej práce. Do započítateľných nákladov na interiér sú zahrnuté všetky prvky, ktoré sú architektom riešené (vrátane so stavbou spätých častí okrem technologických zariadení). Je nutné zdôrazniť, že tento honorár sa týka tzv. základných výkonov. Existujú potom ešte tzv. zvláštne výkony, akési nadštandartné služby, ktoré architekt môže na prianie investora robiť tiež, tie ale do takto vypočítaného honorára (5 – 10 % odhadnutých nákladov na realizáciu) nepatria. Ich cena by sa mala určiť zmluvne nad rámec základného honorára. Podľa mňa najčastejšie využívané zvláštne výkony sú napríklad: zostavenie organizačného a časového harmonogramu realizácie, znázornenie zámerov v perspektívnych pohľadoch, obstaranie stavebného povolenia, rôzne dodatočné zmeny v projekte na prianie investora, vypracovanie ďalších alternatívnych návrhov a materiálov atď. Ak sa vrátime k základným výkonom, tak z celkovej odhadnutej čiastky (pomyselných 100 %) tvoria jednotlivé fázy práce architekta zhruba tieto percentá:

Príprava zákazky: 2 % z celkového honoráru. Patrí sem: a) analýza zákazky,
b) odhad nákladov na prípravu zmluvy,
c) analýza prostredia,
d) špecifikácia potrebných podkladov a prieskumov a ich prípadné zaistenie, špecifikácia potrebných prác a profesií a závery, na ktorých podklade je robená ďalšia fáza:

Vypracovanie dokumentácie konceptu interiéru: 19 % celkového honoráru, a) analýza podkladov, b) spracovanie konceptu, variant, c) odsúhlasenie cieľových predstáv so zákazníkom, d) základné konzultácie s profesiami a objasnenie funkčných a technických súvislostí, e) konzultácie s verejnoprávnymi orgánmi a organizáciami, f) závery.


Vypracovanie dokumentácie konceptu atypických prvkov: 20 % z celkového honoráru a) vyšpecifikovanie typových a atypických prvkov a zabudovaného technologického vybavenia, b) konzultácie so špecialistami počas vypracovávania výkresovej dokumentácie, c) vypracovanie výtvarno-technických konceptov, d) upresnenie nákladov.


Vypracovanie projektu na realizáciu interiéru: 45 % z celkového honoráru. Ak sa jedná o vybavenie s použitím hotových prvkov, znižuje sa honorár na 6 % – 13 % so započítateľných nákladov na tieto výrobky. V prípade, a to je najčastejšie, že je interiér vybavený hotovými i atypickými prvkami zároveň, vypočítava sa honorár v pomere k skutočnému podielu týchto častí. V tejto výkonovej fáze je zahrnuté: a) prepracovanie projektu na základe výsledkov z predchádzajúcej fázy za účasti všetkých dotknutých profesií a ich koordinácia (stavba, elektro, voda, plyn, špecializované profesie), b) design atypických zariaďovacích predmetov ako podklad na realizáciu – teda kompletná technická dokumentácia k jednotlivým výrobkom, c) obstaranie projektových podkladov od jednotlivých špecializovaných dodávateľov.


Vypracovanie podkladov na vyhľadanie zhotoviteľa: 3 % z celkového honoráru zahŕňa vypracovanie podkladov pre ponukové konanie za účelom výberu definitívneho zhotoviteľa interiéru.

Spolupráca pri zadávaní realizácie interiéru: 2 % z celkového honoráru obsahuje konzultácie s dodávateľmi a spoluprácu s investorom pri vyhodnocovaní prípadného ponukového konania.

Spolupráca pri realizácii interiéru: 8 % z celkového honoráru zahrňuje autorský dozor a technický dozor nad robením autorských návrhov.

Spolupráca pri ukončení: 1 % z celkového honoráru. Spolupráca s investorom pri preberacom konaní, dozor pri odstraňovaní prípadných závad.

2. Interiéry riešené výberom hotových výrobkov
Základný celkový honorár pre interiéry alebo ich časti vybavené hotovými, typizovanými výrobkami je ocenený sadzbou 6 % – 13 % z celkového nákladu na realizáciu interiéru.

3. Určenie ceny hodinovou kalkuláciou
Určenie ceny hodinovou kalkuláciou je možné po dohode s investorom použiť pre všetky druhy výkonov. Používa sa ale najviac pri konzultáciách, odborných posudkoch, autorských a stavebných dozoroch v prípadoch, keď je úloha úzko časovo ohraničená. Hodinová sadzba sa pohybuje v týchto rozmedziach:

a) odborné výkony vysoko kvalifikované, konceptné a koordinačné – cca 600 – 850 Sk

b) odborné výkony stredne kvalifikované – cca 400 Sk

c) odborné výkony menej kvalifikované – cca 100 až 200 Sk

K honoráru za všetky projekčné práce a autorský dozor sa pripočítava daň z pridanej hodnoty vo výške 14 %. Dohoda o honorári sa uzaviera zásadne písomnou formou.

A to by bolo asi tak v kocke všetko. Dúfam, že ste aspoň o niečo múdrejší…


Zdroj: http://byvanie.sme.sk/clanek.asp?i=1166

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Analýza: Pamiatky a podnikanie

ANALÝZA VPLYVOV LEGISLATÍVY Z OBLASTI KULTÚRNYCH PAMIATOK NA ROZVOJ PODNIKATEĽKSÉHO PROSTREDIA A CESTOVNÉHO RUCHU
Vláda SR na svojej 131. schôdzi, 10. mája 2005, prerokovala a s pripomienkami schválila Analýzu vplyvov legislatívy z oblasti kultúrnych pamiatok na rozvoj podnikateľksého prostredia a cestovného ruchu.
Kultúrne pamiatky tvoria jeden zo základných prvkov ponuky cestovného ruchu na Slovensku.

Ministerstvo kultúry zverejnilo zmluvy, vrátane aktuálnych

Zmluvy Ministerstva kultúry a cestovného ruchu SR si už môže pozrieť každý, rezort ich totiž uverejnil na svojej stránke. Ministerstvo sa to zaviazalo urobiť v uznesení vlády SR 15. júla. Jednu časť tvoria zmluvy platné a účinné k 9. júlu 2010, vrátane viazaných rozpočtových prostriedkov na ich plnenie v druhom polroku. V druhej časti sú publikované zmluvy, ktorých platnosť sa skončila do 9. júla 2010. Sú zoradené podľa dodávateľa v abecednom poradí s uvedením predmetu zmluvy, zmluvne dohodnutej čiastky a aj s dodatkami. Tretiu časť tvoria všetky evidované zmluvy, ktorých je 1 593, vysvetlila hovorkyňa rezortu Eva Chudinová. Zmluvy si je možné prezrieť na www.registerkultury.gov.sk/zmluvy.