Albánsky útok na kláštor

Skopje/Brusel (TASR) – V hlavných krízových oblastiach na severozápade Macedónska bol včera ráno pokoj po noci útokov, ktoré albánski separatisti podnikali na policajné hliadky v Tetove. Povstalci niekoľkokrát zaútočili aj na políciu na stanovišti Popova Šapka, 35 kilometrov od Skopje. Macedónsky rozhlas včera priniesol správu o nočnom útoku v dedine Lesok, ktorý zničil kláštor sv. Atanázia zo 14. storočia. Kláštor je jednou z najvýznamnejších kultúrnych pamiatok v Macedónsku. Tento útok považuje Skopje za provokáciu zo strany albánskych extrémistov s veľmi nebezpečnými dôsledkami. K incidentu došlo práve v čase, keď sa najvyšší veliteľ síl NATO v Európe chystá vydať konečné rozhodnutie, či vyslať do Macedónska 3500-člennú odzbrojovaciu misiu. „Kláštor má obrovský historický význam,“ uviedol nemenovaný zdroj ministerstva obrany……Západní pozorovatelia potvrdili, že útok na kláštor úplne zničil interiér tohto historického chrámu. Ministerstvo obrany je presvedčené, že kostol podmínovali albánski teroristi. Incident však vyšetrujú pozorovatelia OBSE. „Bývala to kedysi etnicky zmiešaná dedina, no povstalci z nej vyhnali väčšinu macedónskych obyvateľov. Zostalo tu len okolo 40 či 50 starších Macedóncov,“ uviedol predstaviteľ OBSE. Až dovčera boli kultúrne a náboženské pamiatky z útokov UCK vynechané.
Najvyšší veliteľ jednotiek NATO v Európe Joseph Ralston sa včera v Bruseli stretol s členmi Severoatlantickej rady, ktorých informoval o situácii v Macedónsku, ktoré v pondelok navštívil. Na základe jeho správy majú veľvyslanci 19 členských krajín aliancie rozhodnúť o vyslaní 3500-člennej jednotky, ktorá má v Macedónsku zbierať zbrane od albánskych povstalcov z UCK. Je pravdepodobné, že rada predloží návrh a stanoví členským krajinám termín, počas ktorého môžu vzniesť proti vyslaniu vojakov námietky. Ak žiadne výhrady nebudú predložené, začatie misie bude automatické. Rada NATO sa opäť stretne dnes.


Publikované na: www.hnx.sk

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Nový cyklochodník spojí dve kultúrne pamiatky

Slovenskú obec Červený Kláštor a poľskú obec Śromowce Niźne spojí cykloturistický chodník. „Prešiel nám projekt v rámci slovensko-poľskej spolupráce, ktorý spojí dve kultúrne ustanovizne, a to drevený kostolík v Śromowciach Niźnych a Kláštor kartuziánov v Červenom Kláštore,“ povedal pre SITA starosta obce Červený Kláštor Štefan Džurný.

Cirkev: peniaze z rozpočtu nebudú stači»

BRATISLAVA – Obnova kultúrnych pamiatok vo vlastníctve cirkvi a financovanie cirkevných ąkôl by malo ís» aj z iných ątátnych zdrojov, nielen z rozpočtu, ktorý pre katolícku cirkev určí zákon o financovaní cirkví. Povedal to včera predseda Konferencie biskupov Slovenska Frantiąek Tondra po rokovaní s podpredsedom vlády Pálom Csákym, ministerkou financií Brigitou Schmögnerovou a ministrom kultúry Milanom Kňaľkom.

Na zoznam UNESCO pribudol aj moskovský Novodevičí kláštor

Rusko má v porovnaní s inými krajinami sveta stále málo pôvodných zachovaných historických pamiatok. Aspoň to si myslí ruský minister kultúry a masovej komunikácie Alexander Sokolov. Situácia sa však lepší, pretože v júli pribudol na zoznam svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO moskovský Novodevičí kláštor. Certifikát UNESCO dorazil do Ruska v týchto dňoch.