Rudolf Fila o vibrovaní medzi pravdou a básňou, realitou a ilúziou

Obnova.sk Fotografia

Rudolf Fila patrí k najvýznamnejším osobnostiam slovenského výtvarného umenia posledných desaťročí a kliesniteľom nových umeleckých prúdov. Vo svojej tvorbe sa usiluje o “jedinečnosť maliarskeho uchopenia sveta, založenú na vibrovaní medzi pravdou a básňou, realitou a ilúziou”. “A možno bez nadsázky povedať, že už od svojho vstupu na umeleckú scénu v šesťdesiatych rokoch sa stal mimoriadnou osobnosťou, ktorá dala tomuto obdobiu svoju pečať”, charakterizuje Rudolfa Filu kurátorka výstavy a umelecká riaditeľka galérie NOVA Eva Trojanová. V šesťdesiatych rokoch patril Fila k najvýznamnejším predstaviteľom abstraktnej maľby. Práca s farbou a vnímanie jej optických i materiálnych kvalít sa stalo základom jeho práce.

Obnova.sk Fotografia

Od osemdesiatych rokov vošiel do povedomia svojím záujmom o telo, ktoré dodnes interpretuje svojím špecifickým spôsobom, zvaným “telovky”. “Napriek tomu, že telo je konkrétny predmet, konkrétna téma, nemožno vo Filových obrazoch hľadať príbehy”, vysvetľuje Eva Trojanová. Sám autor hovorí, že mu zmysel pre epické rozprávanie chýba. Jeho prístup k téme je analytický. Telo sa stalo zámienkou na hľadanie rôznych vyjadrovacích procesov. Umelec vychádza z fotografickej zväčšeniny detailu tela, ktoré interpretuje klasickým maliarskym spôsobom štetcom alebo striekaním. Základnú maľbu dotvára gestickými zásahmi, premaľbami, nanášaním pastóznych vrstiev alebo vkladaním predmetov do obrazu. Detail je často natoľko zväčšený, že stráca svoju identitu. Autor sa tak hrá nielen s maľbou, ale dáva hádanku aj divákom, ktorých vedie po všetkých jej vrstvách a tajomstvách.
Rudolf Fila sa narodil 19. júla 1932 v Príbrami. V rokoch 1952-1958 študoval na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave v maliarskom ateliéri prof. Jána Mudrocha. Pedagogicky pôsobil na Strednej škole umeleckého priemyslu a Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Je nielen maliarom a ilustrátorom, ale aj esejistom a pedagógom.

zdroj: galéria NOVA

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Rudolf Fila – maliar

Rudolf Fila sa narodil 19. júla 1932 v Příbrami na Morave. Absolvoval Školu umeleckého priemyslu v Brne (1950–1952) a Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave (1952–1958). V roku 1959 bol zamestnaný v Ústredí umeleckých remesiel v Bratislave, v rokoch 1960–1990 učil na Strednej umeleckopriemyselnej škole v Bratislave, v rokoch 1990–1992 viedol ateliér voľnej maľby na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave.

Rudolf Fila

Narodil sa 19. júla 1932 v Příbrami na Morave. V roku 1952 maturoval na škole umeleckého priemyslu v Brne (prof. Bohdan Lacina), roku 1958 absolvoval Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave (prof. Ján Mudroch).

Farby a chute jesene na plátnach Jána Bergera

Galéria NOVA prináša ďalšie „rodinné striebro“ slovenského výtvarníctva.
Ak vás vrtkavé jesenné počasie nezláka do prírody, vyrazte za kultúrou. Galéria NOVA na Baštovej 2 v Bratislave už tradične prezentuje to najlepšie z diel súčasných slovenských výtvarných umelcov. Tentoraz pozýva na predajnú výstavu najnovších malieb Jána Bergera, ktorá potrvá od 6. septembra do 2. októbra 2004.

Maľba je pre Rudolfa Filu nikdy nekončiace dobrodružstvo

Maľba Rudolfa Filu túži presiahnuť sama seba. Otvára možnosti pohľadov, ale zároveň má svoju jasnú reč. Slovami spisovateľa Pavla Vilikovského, „maľba sa vo Filovi obzerá, vyjavuje sa Filom. Potrebujú sa navzájom, ale každý si prostredníctvom toho druhého vybavuje svoje.“ Maľovanie je pre Filu radostný proces, a nie trápenie, ktorého by sa chcel čo najskôr zbaviť. „Maľba sa nikdy nekončí,“ povedal v rozhovore pre Magazín SME maliar, ktorý sa vo svojom bratislavskom ateliéri rád obklopuje aj dielami iných umelcov. Pozorne načúva ich reči, aby viedol svoj dialóg so svetom. So svetom, kde vládne slobodné myslenie a šiesty zmysel.Šiesty zmysel