Z galérie v San Franciscu ukradli obraz Pabla Picassa

Obrázok k článku (baycitizen.org)

Z galérie Weinstein v San Franciscu ukradli obraz Pabla Picassa, ktorého cenu odhadujú na 100-tisíc libier (v prepočte približne 112-tisíc eur). Muž, tridsiatnik v mokasínach s čiernymi okuliarmi, vstúpil v utorok 5. júla 2011 do budovy, zobral kresbu zo steny, nasadol do taxíka a odišiel. Obraz nakreslený ceruzkou z roku 1965 nazvaný Tete de Femme je podľa hovorcu galérie originálnym a unikátnym dielom. “Mnoho umeleckých diel je ťažké ukradnúť pre ich veľkosť, ale táto kresba mala veľkosť ako papier veľkosti A4. Bola to časť zbierky, ktorú dal pôvodne umelec svojmu vodičovi, Mauricemu Bresnovi,” povedal majiteľ galérie Rowland Weinstein.

Zatiaľ nie je jasné, ako muž kresbu ukradol. Podľa majiteľa bol kus posadený na pilieri v prednej časti galérie a zabezpečený pred podobnými incidentmi. “Nevieme, či krádež obrazu bola cielená, alebo to bola len náhodná príležitosť, ktorú niekto využil. Dúfame, že niekto z verejnosti spozná umelecké dielo, ak sa ho páchatelia pokúsia predať a oznámi nám to,” povedal policajný hovorca Albi Esparza. “Väčšina galérií, ktoré vystavujú diela tohto kalibru, nedáva obrazy skoro až na úroveň ulice. Je to veľmi znepokojujúce, pretože mojím cieľom je, aby boli diela prístupnejšie verejnosti. To riziko tu je však vždy,” povedal Weinstein. V galérii sú vystavené napríklad aj diela Marca Chagalla, Salvadora Dalího a Joana Miróa.

Informácie pochádzajú z webstránok bbc.co.uk, baycitizen.org, sfgate.com, sfexaminer.com

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Krádeže obrazov – prierez

28. augusta 2004 (SITA/AFP) – Minulú nedeľu bol z múzea v nórskom Oslo ukradnutý obraz Edvarda Muncha Výkrik. Iný z jeho obrazov bol ukradnutý už v roku 1994 z Národnej galérie v Oslo, neskôr sa však našiel. Tu je stručný prehľad najznámejších krádeží obrazov od roku 1985.

Žena spadla na obraz od Pabla Picassa a poškodila ho

Obraz Herec od Pabla Picassa sa poškodil po tom, čo naň spadla istá žena. Návštevníčka Metropolitného múzea umenia, ktorá bola na prehliadke v rámci kurzov pre dospelých, stratila rovnováhu a spadla na obraz tak, že roztrhla plátno v pravom dolnom rohu v dĺžke zhruba 15 centimetrov. Hneď po nehode preniesli dielo do konzervačného laboratória múzea. Žena sa pri páde nezranila, informoval denník The New York Times na svojej webovej stránke.

Odpovede

  1. Našli ukradnutý obraz Pabla

    Našli ukradnutý obraz Pabla Picassa

    BRATISLAVA 8. júla (SITA) – Americká polícia vypátrala obraz Pabla Picassa, ktorý v stredu ukradol muž s tmavými okuliarmi z galérie Weinstein v San Franciscu. Kresbu ceruzkou v hodnote 275-tisíc dolárov (v prepočte približne 193-tisíc eur) našli bez rámu v kalifornskom hoteli Napa. Policajti páchateľa Marka Luga vypátrali vďaka záznamu z bezpečnostnej kamery galérie. Tá zachytila muža s obrazom nasadajúceho do taxíka. Vozidlo neskôr našla polícia taktiež s pomocou bezpečnostnej kamery. Informovala o tom webová stránka http://www.bbc.co.uk.

    Tridsaťročný Mark Lugo vošiel v stredu do galérie Weinstein, zobral vzácnu kresbu zo steny a nasadol to taxíka. Obraz nakreslený ceruzkou v roku 1965 nazvaný Tete de Femme je podľa hovorcu galérie originálnym a unikátnym dielom. “Mnoho umeleckých diel je ťažké ukradnúť pre ich veľkosť, ale táto kresba mala veľkosť ako papier veľkosti A4. Bola to časť zbierky, ktorú dal pôvodne umelec svojmu vodičovi Mauriceovi Bresnuovi,” povedal majiteľ galérie Rowland Weinstein. Zatiaľ nie je jasné, ako muž kresbu ukradol. Podľa majiteľa bol kus posadený na pilieri v prednej časti galérie a zabezpečený pred podobnými incidentmi. “Nevieme, či krádež obrazu bola cielená, alebo to bola len náhodná príležitosť, ktorú niekto využil,” informoval policajný hovorca Albie Esparza.

  2. Muž, ktorý v júli ukradol

    Muž, ktorý v júli ukradol kresbu Picassa, sa k skutku priznal

    BRATISLAVA 28. októbra (SITA/AP) – Muž, ktorý z galérie Weinstein v San Franciscu 5. júla ukradol obraz Pabla Picassa, sa k tomuto skutku vo štvrtok priznal. Tridsaťročný Mark Lugo v spomenutý deň vošiel do galérie, zobral vzácnu kresbu v hodnote 275-tisíc dolárov (v prepočte približne 196-tisíc eur) zo steny a nasadol to taxíka. Obraz s názvom Tete de Femme nakreslený ceruzkou v roku 1965 našla polícia do 48 hodín v hotelovej izbe v kalifornskej Nape. Páchateľa vypátrali najmä vďaka záznamu z bezpečnostnej kamery galérie a výpovede taxikára. V jeho byte v New Jersey následne našli aj ďalší Picassov obraz za 30-tisíc dolárov (približne 21-tisíc eur), kresbu Fernanda Legera za 350-tisíc dolárov (približne 249-tisíc eur) a tri fľaše Chateau Petrus Pomerol za 6-tisíc dolárov (asi 4 300 eur). Sanfranciský prokurátor na margo tohto nálezu poznamenal, že “ide o osobu, ktorej sa jednoznačne páčia drahé kúsky, no nie je ochotná platiť za ne.” Luga, ktorý pracoval ako someliér v reštauráciách na Manhattane, odsúdil sudca Najvyššieho súdu James Collins na 16 mesiacov odňatia slobody. Z väzenia v San Franciscu sa však dostane predčasne, zrejme už 21. novembra, odkiaľ ihneď poputuje do New Yorku, kde bude čeliť obvineniam z ďalších trestných činov.

Comments are closed.