Vatikánsky tajný archív sprístupnil dokumenty pre verejnosť

Obrázok k článku, zdroj: net

Vatikán po prvý raz sprístupnil sériu svojich tajných dokumentov pre verejnosť. Návštevníci výstavy si tak môžu prečítať napríklad list, ktorý poslanci anglického parlamentu v roku 1530 napísali pápežovi Klementovi VII. V ňom ho žiadali, aby anuloval manželstvo kráľa Henricha VIII. s Katarínou Aragónskou a tým kráľa podporili v jeho túžbe oženiť sa s Annou Boleynovou.

Na rozsiahlom liste je červenou hodvábnou stuhou upevnených 80 pečatí a poslanci sa v ňom skryto vyhrážajú “mimoriadnymi opatreniami”, ktoré použijú, ak pápež ich požiadavku odmietne. List, ktorý predchádzal Henrichovmu rozvodu, je jedným zo 100 dokumentov, ktoré Vatikánsky tajný archív dovolil zverejniť v rímskych Kapitolských múzeách. Po prvý raz sa tak dokumenty z archívov dostali mimo územia Vatikánu.

Šesťdesiat metrov dlhý zvitok pergamenu, ktorý dokumentuje súdne pojednávanie s rytiermi zo stredovekého Rádu templárov obvinenými z kacírstva a cudzoložstva, je čiastočne rozvinutý v jednom z múzeí spolu s tajnými rukopismi, listami a kódexmi. Verejnosť má prístup i k dokumentu, v ktorom sa píše o exkomunikácii nemeckého reformátora Martina Luthera či o vypočúvaní talianskeho fyzika, matematika, filozofa a astronóma Galilea Galileiho inkvizíciou. “Cieľom je ukázať historické zdroje a sprístupniť dokumenty, ktoré tvorili históriu v Európe, a nielen v Európe,” uviedol archivár Pier Paolo Piergentili.

Vatikánsky tajný archív založil pápež Pavol V. v roku 1612. Dokumenty v ňom pochádzajú z obdobia od 8. do 20. storočia a skladujú ich na 85 kilometroch políc. Časť z nich je prístupná pre výskumníkov na požiadanie. Výstava Lux in arcana – L’Archivio Segreto Vaticano si rivela (v preklade Svetlo v tajomstve: Vatikánsky tajný archív sa odhaľuje) potrvá od marca do septembra a jej cieľom je okrem iného demystifikovať cirkevné záznamy.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Zdigitalizujú kompletné písomnosti Winstona Churchilla

Kompletný archív písomností Winstona Churchilla sprístupnia za poplatok v elektronickej podobe na webe. Verejnosť bude mať prístup ku viac ako miliónu strán dokumentov vrátane jeho súkromných listov a poznámok. Archív, ktorý je v súčasnosti uložený v 2500 škatuliach, bude prístupný online od roku 2012. Na verejnosť sa tak dostane aj prvá verzia Churchillovho slávneho prejavu z júna 1940 či román Savrola, ktorý napísal ako 23-ročný. Čitatelia a čitateľky si budú môcť prečítať aj Winstonovu korešpondenciu so sufražetkou Sylviou Pankhurst. Životopisec Winstona Churchilla, Sir Martin Gilbert, označil zbierku za “Aladinovu jaskyňu historických pokladov”. “Silne podporujem tento projekt, ktorý všetkým sprístupní písomnosti a korešpondenciu Sira Winstona Churchilla,” dodal.

Vatikánsky archív: Nález udania Galileia pre teóriu o atómoch

KP / TK KBS, marec 2001 – Senzáciu vzbudil v Taliansku nález spisu vo vatikánskom tajnom archíve, ktorý priniesol nové poznatky o odsúdení talianskeho prírodovedca Galilea Galileiho (15. 2. 1564 – 8. 1. 1642). Objavené udanie podporuje z historického výskumu už dlhšie známu tézu, že Galileia odsúdila inkvizícia menej pre jeho prírodovedecké pozorovania a skôr pre filozoficko-teologické odchýlky.

Archív národného múzea odhalí v piatok svoje bohatstvá

Verejnosti bežne nedostupné bohatstvo Archívu Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave sprístupnia v piatok 11. septembra 2009. Pri príležitosti medzinárodného Dňa európskeho kultúrneho dedičstva a Dňa otvorených dverí v archívoch sa od 10:00 do 16:30 otvoria aj brány sídla Archívu SNM na Žižkovej 16 v bratislavskom podhradí. Ako pre agentúru SITA povedala Elena Machajdíková z Archívu SNM, “vzhľadom na osobitné postavenie a mimoriadny význam Slovenského národného múzea je jeho archívne bohatstvo špecifické, rozmanité a pestré, obsahuje archívne dokumenty od konca 14. storočia do súčasnosti”.

Na Bratislavský hrad zavíta Björnson

Svetoznámy Nór Björnstjerne Björnson zavíta na Bratislavský hrad. Unikátne dokumenty o svetoznámom nórskom básnikovi, prozaikovi, dramatikovi, publicistovi, politikovi a nositeľovi Nobelovej ceny za literatúru vystavia Nórska národná knižnica a Slovenská národná knižnica (SNK) na Západnej terase Bratislavského hradu od štvrtka 28. októbra 2010. Spoločná nórsko-slovenská výstava pod názov Pocta Björnstjerne Björnsonovi priblíži pri príležitosti 100. výročia smrti osobnosti unikátne dokumenty o jeho živote a diele, agentúru SITA o tom za organizátorov výstavy informoval Juraj Caránek z agentúry Seesame.

Odpovede

  1. keby radšej všetko

    keby radšej všetko sprístupnili,možno by sme sa čudovali,čo všetko tam majú,aj pravú bibliu,nie tie odvarky,ktorou teraz ľudí oblbujú,ak pravda nejaká existuje,podľa môjho názoru vznikla niekedy okolo 8.,9. storočia,

     

Comments are closed.