Socha slobody oslavuje 125. výročie postavenia

Obrázok k článku (newyork.mwb.sk)

Socha slobody, symbol New Yorku, slobody a americkej imigrácie, oslávila v piatok 28. októbra 2011 125 rokov od jej postavenia a následne ju na rok uzavreli pre renováciu. Autorom newyorského symbolu slobody je francúzsky sochár Frédéric Auguste Bartholdi, ktorý ju venoval USA ako znak priateľstva francúzskeho ľudu. Na ostrovčeku pred New Yorkom (Liberty Island) stojí od roku 1886. Mala symbolizovať slobodu najmä pre prisťahovalcov do USA. Zmenšená kópia sochy sa nachádza v Paríži, aby pripomínala jej francúzsky pôvod. Piatkové slávnostné podujatie bolo prezentáciou 125 rokov, počas ktorých sa imigranti z viac ako 40 krajín stali občanmi USA.

Začiatkom roka americký minister vnútra Ken Salazar oznámil, že na opravu Sochy slobody uvoľnili 27,25 milióna dolárov. Vstup do vnútra sochy uzavreli po teroristických útokoch na New York 11. septembra 2001. O dva roky neskôr ju opäť otvorili pre obmedzený počet turistov.

Od roku 1984 je Socha slobody na Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Slovenské jaskyne navštívilo za polrok 189,5 tis. osôb

Najnavštevovanejšou jaskyňou bola ku koncu júna Demänovská jaskyňa slobody, ktorú si prezrelo viac než 53,5 tis. osôb
BRATISLAVA 20. júla (SITA) – Návštevnosť jedenásť sprístupnených jaskýň na Slovensku za prvý polrok tohto roka predstavovala 189,5 tis. osôb a medziročne tak poklesla o takmer 15,5 tis. osôb. Ako agentúru SITA informovala vedúca úseku prevádzky jaskýň a marketingu Slovenskej správy jaskýň (SSJ) Ľubica Núdziková, najnavštevovanejšou jaskyňou bola ku koncu júna Demänovská jaskyňa slobody, ktorú si prezrelo viac než 53,5 tis. osôb.

Odpovede

Comments are closed.