Rimavská Sobota už dve desaťročia predáva sochu Lenina

Obrázok k článku

Rimavskosobotská samospráva ponúka už takmer dve desaťročia na predaj bustu Vladimira Iľjiča Lenina. Zatiaľ neúspešne. Hodnota nedokončenej sochy Tibora Bártfaya je odhadnutá na približne päťtisíc eur, cena malej plastiky na približne 1,3 tisíca eur. Viac ako štyri metre vysoká socha Vladimíra Iljiča Lenina mala stáť na námestí pri kultúrnom dome. Ako agentúru SITA informovala Katarína Eliášová z majetkového oddelenia mestského úradu, podľa spisu si dielo ešte v roku 1988 objednal Mestský národný výbor od Slovenského fondu výtvarných umení. Zákazku zadali sochárovi Tiborovi Bártfayovi a architektovi Ladislavovi Beisetzerovi. Ako prezradila, niekoľko ľudí sa už o sochu zaujímalo. Predať sa ju však zatiaľ nepodarilo. V súčasnosti sa socha nachádza v archíve úradu, ktorý v minulosti slúžil ako "žalár".
Po nežnej revolúcii, v roku 1991, chcelo mesto ako právny nástupca Mestského národného výboru zákazku zrušiť. Na soche sa však už začalo pracovať a tak Slovenský fond výtvarných umení so zrušením nesúhlasil a požadoval zaplatenie približne polovice sumy, čo vtedy predstavovalo 850-tisíc slovenských korún. Ako autorskú odmenu za nedokončenú sochu Tibor Bártfay požadoval 290-tisíc korún. Slovenský fond výtvarných umení dal v roku 1993 celú vec na súd. O takmer desať rokov neskôr Krajský súd potvrdil rozsudok Okresného súdu a zaviazal mesto zaplatiť sumu vo výške 290-tisíc ako aj súdne trovy. Samospráva tak prišla o 312-tisíc korún, ktoré mesto zaplatilo v troch splátkach.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Titova reštaurácia

Gregor Martin Papucsek, Budapešť
Bronzovú sochu bývalého juhoslovanského straníckeho a štátneho vodcu Josipa Broza Tita, ktorú neznámi páchatelia vyhodili do vzduchu, doviezli do Záhrebu, kde ju zreštaurujú.

V parížskej záložni vydražia Renoirov obraz

24. júna 2008 – V najstaršej parížskej záložni vydražia pastel francúzskeho maliara Pierre-Augusta Renoira. Organizátori aukcie očakávajú, že obraz, ktorý je najväčšou hviezdou medzi stovkami umeleckých diel, predajú za 150 až 200-tisíc eur (približne 4 550 000 až 6 070 000 slovenských korún).