Poliatie sochy Stalina farbou je vandalizmom a trestným činom

Foto: SITA

Vandalizmom a agresívnym zásahom do umeleckého diela je poškodenie sochy Stalina – súčasti výstavy Slovenskej národnej galérie v Bratislave Prerušená pieseň, ktorú v pondelok 23. júla oblial neznámy vandal červenou farbou. Ako sa uvádza vo vyhlásení Slovenskej národnej galérie (SNG), “keďže socha J. V. Stalina je zbierkovým predmetom a jej poškodenie trestným činom, bola privolaná štátna polícia a SNG podala trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Vďaka monitoringu priestoru budeme mať k dispozícií záznam udalosti”. Ako agentúru SITA informovala SNG, socha už očistená stojí na svojom mieste na výstave a galéria dúfa, že podobné akty sa už nezopakujú.
Výsledkom vandalského činu je podľa národnej galérie “poškodený historický artefakt, fasáda budovy a okolie, no oveľa nepríjemnejší je agresívny zásah do integrity umeleckého diela a demokratických zásad využívania verejného priestoru”. V súvislosti s tým SNG pripomína, že v dejinách umenia je veľa príkladov, “keď sa umelecké diela stali obeťou hystérie, nenávisti, či nekontrolovateľnej zúrivosti napr. kyselina na Mone Lize (1959), atak na Rembrandtovu Nočnú hliadku (1975) alebo nedávne agresie Talibanu voči chráneným Budhovým sochám (2001)”.
Ako sa ďalej uvádza vo vyhlásení SNG, ktoré agentúre SITA poskytla PR manažérka SNG Dáša Dúbravová, “rovnako ako samotný vandalizmus však desí miera intolerancie a používanie praktík, ktoré sa práve s osobou Stalina spájajú ako odsudzovanie iného názoru a likvidácia ´protivníka´”. SNG sa rozhodla vystaviť sochu Stalina v rámci vzdelávacej výstavy s cieľom spoznávať našu minulosť a vyrovnať sa s ňou. “Obdobie 50. rokov je súčasťou našej histórie a je úlohou pamäťových inštitúcií hovoriť aj o takýchto obdobiach a vystavovať, samozrejme v primeranom kontexte, aj umenie, ktoré vtedy vznikalo. O správnom čase zaradiť takúto výstavu (Prerušená pieseň. Umenie socialistického realizmu 1948 – 1956) do výstavného plánu nás presviedča jej nadštandardná návštevnosť a tiež záujem verejnosti o katalóg a sprievodné podujatia, ktoré sme k nej pripravili,” komentuje galéria dôvody prípravy výstavy venovanej umeniu socialistického realizmu.
“Na druhej strane by sme mohli cynicky poznamenať, že tento akt zaradil SNG medzi popredné svetové galérie, ktorým sa stali podobné ´excesy´, keď sa umelecké diela stali terčom útokov pokrivenej mysle. Alebo, v duchu historickej korektnosti, že Stalin mal ´krvavé ruky´ a červený nos, aj keď oficiálne proti alkoholizmu tvrdo vystupoval,” uzatvára SNG svoje vyhlásenie k vandalskému činu.
Výstava Prerušená pieseň / Umenie socialistického realizmu 1948 – 1956 má ambíciu stať sa hlavnou výstavou národnej galérie v tomto roku. Je prvou dôslednou “výpravou“ za umením socialistického realizmu od roku 1989. Spoznať ako vyzerala výtvarná tvorba v časoch, keď jej námety aj stvárnenie bolo diktované, sledované a financované novou – komunistickou politickou garnitúrou možno v bratislavskom sídle SNG v Esterházyho paláci na Námestí Ľ. Štúra do 21. októbra. Viac podrobností možno nájsť na webstránke národnej galérie http://www.sng.sk a na http://www.prerusenapiesen.sk.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Umenie reštaurovania v Galérii Medium

Priblížiť a popularizovať reštaurátorskú tvorbu a zároveň predstaviť niektoré z projektov Katedry reštaurovania Vysokej školy výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave chce od štvrtka výstava Reštaurovanie/ veda/ umenie made in VŠVU v bratislavskej Galérii Medium. Diela, ktoré kurátorsky zostavil Ivan Pilný, ponúknu v sídle galérie na Hviezdoslavovom námestí 18 možnosť nahliadnuť do zákulisia reštaurovania. Návštevníci spoznajú procesy a postupy, ktoré ostávajú verejnosti zväčša skryté a nepoznané.

Odpovede

  1. Slovenská národná galéria

    Slovenská národná galéria pozýva na stanovačku
    Výstava Prerušená pieseň / Umenie socialistického realizmu 1948 – 1956 je prvou dôslednou “výpravou“ za umením socialistického realizmu a má ambíciu stať sa hlavnou výstavou národnej galérie v tomto roku

    BRATISLAVA 23. júla (SITA) – Netradičné Branné cvičenie s nocľahom pre odvážnych pripravila k výstave Prerušená pieseň – Umenie socialického realizmu 1948 – 1956 Slovenská národná galéria v Bratislave. Na nočnú prehliadku výstavy Prerušená pieseň spojenú so stanovaním pozýva prvý augustový víkend zo soboty 4. na nedeľu 5. augusta. Podľa PR manažérky SNG Dáše Dúbravovej sa pre netradičnú stanovačku v národnej galérii rozhodli preto, lebo chceli k výstave Prerušená pieseň pripraviť sprievodné podujatie, ktoré pôjde ďalej ako bežné sprievodné programy.
    Nočná prehliadka spojená so stanovaním má “vytvoriť tak trochu atmosféru bývalého režimu, keď boli stanovačky, pionierske tábory a branné cvičenia súčasťou socialistického folklóru alebo celej stratégie výchovy socialistickej mládeže”, opísala zámer Dúbravová. Účastníkov podujatia čaká nočná prehliadka výstavy Prerušená pieseň s jej kurátorkou, generálnou riaditeľkou SNG Alexandrou Kusou, prednáška o výchove socialistického človeka, premietanie televízneho dokumentu Tak šli pionierske roky, školenie o používaní plynových masiek a tiež ich skúšanie. “Na záver, v nedeľu ráno, nebude chýbať krátka rozcvička a za odmenu spoločné ‘kapitalistické’ raňajky,” informovala ďalej Dúbravová. Dodala, že o zábavu a československý rozmer akcie sa postará Ondřej Cihlář z českej divadelnej skupiny VOSTO5.
    Noc na výstave Prerušená pieseň sa začne v sobotu 4. augusta o 18:00 a skončí sa v nedeľu 5. augusta doobeda. Pre obmedzený počet miest sa na stanovačku treba prihlásiť do 3. augusta na e-mailovej adrese: zuzana.palicova@sng.sk, alebo telefonicky na čísle: +421/ 02/ 0476131. Poplatok za akciu je deväť eur. Viac podrobností možno nájsť na webstránke národnej galérie http://www.sng.sk a na http://www.prerusenapiesen.sk.
    Výstava Prerušená pieseň / Umenie socialistického realizmu 1948 – 1956 má ambíciu stať sa hlavnou výstavou národnej galérie v tomto roku. Je prvou dôslednou “výpravou“ za umením socialistického realizmu od roku 1989. Spoznať ako vyzerala výtvarná tvorba v časoch, keď jej námety aj stvárnenie bolo diktované, sledované a financované novou – komunistickou politickou garnitúrou možno v bratislavskom sídle SNG v Esterházyho paláci na Námestí Ľ. Štúra do 21. októbra.

  2. Nechapem ako je mozne, ze SNG

    Nechapem ako je mozne, ze SNG si dovolí vystavit sochu Stalina na verejne pristupnom mieste a nikto neobviní vedenie galerie zo “zo zločinu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd” nehovoriac o nostalgickom nazve “prerušená pieseň” a o ideovej náplni “nočnej stanovačky”. Paniam Kusej a Dubravovej sa asi cnie za starymi, zlatymi, komunistickymi casmi.

    Navrhoval by som aby najblizsie kreovali vystavu “zaslapana risa” a vystavili umelecke diela tohto obdobia. V tych casoch existovala aj mladeznicka organizacia, takze aj stanovacka moze byt. Pred galeriu odporucam vystavit umelecku podobu tohto fesacika.

  3. Čo to trepete za blbosti !

    Čo to trepete za blbosti ! VŠETKY SOCHY NA CELOM SVETE – mimo náboženských (ale aj tie…) zobrazujú násilnické svine , ktoré vo veľkom prelievali krv ! A je úplne jedno v akej dobe a za akých okolností , či v mene akej ideológie. Čo iného , ale aký rozdieľ je medzi Cézarom, Alexandrom Macedonským, Džingyschánom… Napoleonom a Stalinom?

    To by ste chlapci museli zrecidovať a silne (!) to čo nazývame kultúrou a umením. Z hrubých buchlí by zostala asi len jedna tenká brožúrka , ak by sme mali prelustrovať a vylúčiť z kultúry všetkých násilníkov a presadzovateľov ideológií a vlastnéj nadutosti .Ak môže byť na námestí socha k pocte Márie Terézie, či Napoleóna, alebo Aj Český lev dominujúci malému  Štefánikovy , plné právo majú stáť na námestiach Stalin , Lenin a ktokoľvek iný. Vaša socha tam nebude. Jedine , že by ste povraždili zopár stotisíc, prípadne pár milónov ľudí …angry

  4. Skôr to stanovanie

    Skôr to stanovanie p.Dúbravovej mi pripadá , ako fraška. Dnešný skautský tábor sa ničím nelíši od pionierskeho. Len namiesto obdivu k ZSSR sa pestuje obdiv k bratom v USA. Plynové masky za chvýľu začnú aj skautíci nacvičovať, ako sa nám kríza zveľaďuje, možno budú potrebné…

Comments are closed.