Objavili masový hrob z doby železnej

Obrázok k článku

Britskí archeológovia objavili dôkazy masakry, ktorá sa mala odohrať počas bojov v železnej dobe v pevnosti nachádzajúcej sa v súčasnom grófstve Derbyshire. V masovom hrobe sa nachádzajú iba ženy a deti a ide o prvý takto oddelený hrob z tohto obdobia objavený vo Veľkej Británii. Deväť kostier objavili v zákope pevnosti vo Fin Cop v časti Peak District. Vedci veria, že v priekope “by mohli byť pochované možno stovky kostier”, z ktorých sa zatiaľ podarilo odkryť iba malú časť.

Stavba pevnosti umiestnenej na kopci podľa odhadov prebiehala v rokoch 440 až 390 pred naším letopočtom, ale ešte pred dokončením ju zničili. Jej kamenné steny sa rozpadli a sutiny z nich boli použité na vyplnenie priekopy s obvodom 400 metrov, v ktorej archeológovia objavili kostry.

Tento objav ponúka nevídaný pohľad na vedenie vojny v prehistorickej Británii, uviedol Clive Waddington z Archaeological Research Service, ktorý viedol výskum. “Medzi mnohými archeológmi vznikli takmer prijaté predpoklady, že pevnosti situované na kopcoch slúžili ako ukážka moci, prestíže a statusu a že boje v britskej dobe železnej boli z veľkej časti neviditeľné,” povedal vedec. “Pre ľudí pochovaných vo Fin Cop mala táto narýchlo postavená pevnosť evidentne slúžiť na obranné účely v reakcii na veľmi skutočnú hrozbu,” vysvetlil Waddington.

Medzi kostrami sú pozostatky žien, detí, dojčiat a jedného mladíka. Archeologický tím verí, že pravdepodobne ich zmasakrovali po dobytí pevnosti. Všetky kostry objavili v časti priekopy dlhej 10 metrov, ktorá bola zatiaľ ako jediná odkrytá. Priekopa s kolmými okrajmi mala pôvodne päť metrov do šírky a dva do hĺbky a vykopaná bola pozdĺž štyri metre vysokého obvodového múru. Vedci v nej našli aj zvieracie kosti, podľa ktorých zistili, že obyvatelia pevnosti chovali dobytok, ovce aj ošípané. Okrem toho sa tu nachádzali aj konské kosti, čo naznačuje, že ľudia z pevnosti mali vysoký spoločenský status.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Vedci objavili nedotknutú hrobku starú viac než 3 500 rokov

Archeológom sa v ruinách kráľovského paláca Qatna v centre Sýrie podarilo objaviť posmrtnú komoru plnú ľudských pozostatkov a darov, ktorá viac než 3 500 rokov zotrvala nedotknutá a uzavretá. Vedci z Univerzity Eberharda Karla v nemeckom Tübingene, ktorí stoja za výskumom, dnes naznačili, že okrem pokladu nevyčísliteľnej hodnoty našli vnútri komory aj pozostatky viac než 30 ľudí. Dodali, že telá mohli patriť “kráľovskej rodine z Qatny alebo členom panovníckeho dvora” a označili za pozoruhodné, že komora ostala uzatvorená tri a pol tisícročia, bez toho aby sa jej lupiči čo i len dotkli.