Kresby Sex Pistols sú dôležitou pamiatkou, tvrdia vedci

Johnny Rotten 1977, zdroj: net

Archeológovia prikladajú kresbám na stenách bytu Johnnyho Rottena z kapely Sex Pistols podobnú dôležitosť, ako jaskynným maľbám z francúzskeho Lascaux z obdobia paleolitu. Podľa Johna Schofielda z Katedry archeológie Yorkskej univerzity a nezávislého výskumníka Paula Gravesa-Browna sú divoké čmáranice, ktoré našli za skriňami bytu na Denmark Street, priamym a silným vyjadrením radikálneho a dramatického hnutia rebelantstva. Svoje zistenia prezentovali v najnovšom čísle časopisu Antiquity približne 35 rokov po tom, ako sa Sex Pistols dostali do širokého povedomia svojimi nadávkami v živom televíznom vysielaní.

Vedci priznali, že aj keď to niektorí to môžu považovať za urážku, kresby na stenách sú dôležitým historickým a archeologickým nálezom. Taktiež naznačili, že je na mieste prirovnanie k tým najznámejším na svete – jaskynným maľbám vo francúzskom Lascaux. Bránia sa však tomu, aby bol londýnsky dom z 19. storočia označený modrou pamätnou tabuľkou, keďže by to odporovalo punkovému duchu. Archeológovia si tiež myslia, že ich objav je takzvaným anti-dedičstvom, pretože nezodpovedá tomu, čo sa zvyčajne považuje za cenný nález. Toto podľa nich však vyvoláva polemiku, ktoré pamiatky je potrebné zachovať. “Je to dôležitý nález, historicky aj archeologicky, pre materiál a dôkazy, ktoré obsahuje. Ale mali by sme ho udržiavať pre ďalšie generácie? Podľa nás sa na anti-dedičstvo vzťahujú iné pravidlá,” dodali.

V byte sa nachádza osem kresieb Johnnyho Rottena, ktorý na stenách stvárnil seba, ostatných členov kapely, či manažéra Sex Pistols Malcolma McLarena. Archeológovia všetok materiál digitálne zdokumentovali. “Noviny kedysi tvrdili, že objavenie raných nahrávok Beatles je najdôležitejším archeologickým nálezom od čias objavenia Tutanchamónovej hrobky. Kresby kapely Sex Pistols na Denmark Street sa dajú určite tiež zaradiť do tejto kategórie,” povedal Schofield.

Informácie pochádzajú z webovej stránky www.dailymail.co.uk.  

Kresby: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2064199/Sex-Pistols-graffiti-studied-archaeologists-important-caves-Lascaux-southern-France.html

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Vedci objavili nedotknutú hrobku starú viac než 3 500 rokov

Archeológom sa v ruinách kráľovského paláca Qatna v centre Sýrie podarilo objaviť posmrtnú komoru plnú ľudských pozostatkov a darov, ktorá viac než 3 500 rokov zotrvala nedotknutá a uzavretá. Vedci z Univerzity Eberharda Karla v nemeckom Tübingene, ktorí stoja za výskumom, dnes naznačili, že okrem pokladu nevyčísliteľnej hodnoty našli vnútri komory aj pozostatky viac než 30 ľudí. Dodali, že telá mohli patriť “kráľovskej rodine z Qatny alebo členom panovníckeho dvora” a označili za pozoruhodné, že komora ostala uzatvorená tri a pol tisícročia, bez toho aby sa jej lupiči čo i len dotkli.

Objavili najstaršie obydlie vo Veľkej Británii

Britskí archeológovia z University of York a University of Manchester objavili pozostatky najstaršieho obydlia na území Veľkej Británie. Kruhová štruktúra nachádzajúca sa na nálezisku Star Carr neďaleko mesta Scarborough vznikla podľa odborníkov približne v roku 8500 p.n.l. To je o 500 rokov skôr než doteraz najstaršie obydlie objavené v mestečku Howick.

Archeológovia našli nádobku na šminky z doby rímskej

Kapsulu na šminky našli archeológovia na germánskom sídlisku z doby rímskej v Beladiciach pri Nitre. Nádobky sa nosili zavesené na retiazke na krku. Ženy ich mali aj niekoľko, každú na iný druh šminiek. Kapsule archeológovia v minulosti považovali za prívesky, v ktorých sa nosili napríklad relikvie svätých. Maďarskí vedci však analýzou prišli na to, že ich obsah ženy používali na svoje skrášľovanie. „Presne sa dali doložiť rôzne farby a vône. Týchto kapsúl nie je v Európe veľa a už sa tešíme na chemický rozbor,“ povedal pre agentúru SITA riaditeľ Archeologického ústavu v Nitre Matej Ruttkay.