Kafkove rukopisy poputujú do izraelskej Národnej knižnice

Franz Kafka, zdroj: net

Súd v Tel Avive v nedeľu rozhodol o tom, že rukopisy spisovateľa Franza Kafku patria do izraelskej Národnej knižnice. Rozsudok padol po dlhých sporoch o ich vlastníctve, pričom súdny proces sa začal už v roku 2008.

Verejnosť rukopisy nikdy nemala vidieť, keďže Kafka svojho kamaráta Maxa Broda poprosil, aby ich po jeho smrti bez prečítania spálil. On však jeho prianie ignoroval, niektoré diela vydal a vďaka jeho činu svet spoznal slávne romány Proces (1925) či Zámok (1926) jedného z najvýznamnejších prozaikov 20. storočia. Brod rozsiahlu kolekciu svojich a Kafkových rukopisov zanechal svojej sekretárke Esther , ktorá ju mala vo svojom dome a časť z nej predala. Keď zomrela, jej dcéry sa ich odmietli vzdať, pretože podľa nich šlo o dar. Ako však uviedol telavivský súd, Brod sekretárke v skutočnosti prikázal, aby kolekciu dokumentov odovzdala knižnici Hebrejskej univerzity v Jeruzaleme alebo Telavivskej mestskej knižnici či inej verejnej inštitúcii v Izraeli alebo v zahraničí. Rukopisy rodáka z Prahy, ktorý písal v nemčine, boli v ostatných rokoch umiestnené v trezoroch v Izraeli a Švajčiarsku, pričom niektoré z nich v roku 2010 otvorili, ale ich obsah videl len príslušný sudca. Dokumenty obsahujú dosiaľ nezverejnený materiál, na ktorý si už brúsia zuby vydavateľstvá a literárni historici na celom svete.

Riaditeľa izraelskej Národnej knižnice Orena Weinberga rozsudok potešil, pričom rukopisy plánuje zverejniť na webe, aby “splnil Brodovo želanie sprístupniť Kafkovo dielo pre všetkých milovníkov literatúry v Izraeli i zahraničí”. Ďalší zamestnanec knižnice Aviad Stollman, ktorý sa stará o židovské diela, však upozorňuje, že väčšina rukopisov z Brodovej kolekcie je z jeho pera, nie Kafkovho. Majú však obrovskú hodnotu pre výskum. “Celé desaťročia boli tieto rukopisy skryté a teraz ich môžeme zverejniť a vo vhodných podmienkach zachovať pre ďalšie generácie,” uviedol. Sestry Hoffeové síce o rukopisy prišli, no ak ich v budúcnosti niekto vydá, bude im patriť časť ziskov.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Falošná senzácia

Koncom roka 1999 prešla zahraničnými médiami správa o senzačnom objave najstaršieho zlomku listu sv. Pavla Židom. Mladý grécky bádateľ Amphilochios Papathomas ho údajne objavil počas práce v zbierke papyrusových rukopisov viedenskej Národnej knižnice.

Archeológovia identifikovali ruiny paláca zo 7. storočia

Ruiny nachádzajúce sa v severnom Izraeli, o ktorých sa vedci domnievali, že kedysi boli synagógou, najnovšie identifikovali ako palác zo 7. storočia. Používal ho kalif z dynastie Umajjovcov, ktorý začal s konštrukciou jeruzalemského Skalného dómu, uviedli v utorok archeológovia. Nálezisko sa nachádza na brehu Tiberiadskeho jazera a bolo miestom, kde kedysi stál palác Al-Sinnabra. Arabskí historici o ňom síce písali, jeho presné miesto však dlho nebolo známe, povedali vedci z Telavivskej univerzity.

Schindlerov zoznam je na predaj

Jeden z piatich zachovaných známych rukopisov s menami židov z obdobia II. svetovej vojny, známy ako Schindlerov zoznam, je na predaj. Zoznam, ktorý sa stal predlohou pre nakrútenie rovnomenného oscarového filmu z roku 1993, plánuje newyorský obchodník s pamätihodnosťami Gary Zimet predať za 2,2 milióna amerických dolárov (asi 1,65 milióna eur). Dokument nebudú môcť záujemcovia dražiť, získa ho prvý platca požadovanej sumy. Podľa obchodníka ide o jedinú súkromne vlastnenú kópiu. “Možno ide o najdôležitejší dokument vzťahujúci sa k druhej svetovej vojne,” povedal Zimet.

Odpovede

  1. Takže keď si v budúcnosti

    Takže keď si v budúcnosti budeme chcieť prečítať niečo “nové” od Kafku, aspoň budeme vedieť koho biznis tým podporíme. Umenie je vlastne vždy nadčasová investícia. Celkom začínam chápať umelcov zámer zničiť svoje dielo a nezanechať tak nič supím obchodníkom.                                 

Comments are closed.