Hodina dejepisu o rómskom etniku sa môže začať v múzeu

Ilustračné foto (slovenskyrozhlad.sk)

Príbeh detí vetra je názov výstavy, ktorú si návštevníci Vihorlatského múzea v Humennom môžu pozrieť do 7. októbra. Pripravilo ju Slovenské národné múzeum v Martine – Múzeum kultúry Rómov na Slovensku.

Prostredníctvom panelovej výstavy je vyrozprávaný desať storočí trvajúci príbeh Detí vetra – príslušníkov rómskeho etnika. Podľa upútavky „vďaka množstvu fotografií, máp, archívnych dokumentov a  textov v slovenskom, rómskom a anglickom jazyku zaujme nielen Rómov, ale všetkých , ktorí majú záujem získať informácie o osobitej  kultúre tohto spoločenstva“. Súčasťou výstavy sú aj autentické zbierkové predmety dokumentujúce rómsku kultúru, históriu a tradície.

V priebehu trvania výstavy budú mať študenti stredných škôl a žiaci základných škôl možnosť zúčastniť sa vyučovacej hodiny, ktorá nielen predstaví históriu a kultúru Rómov, ale pokúsi sa podnietiť mladých ľudí k diskusii o postavení rómskej menšiny u nás. V Humennom žije početná rómska komunita v časti Podskalka.

Táto výstava je ďalším pokračovaním aktivít múzea venovaných rómskemu etniku. Vo Vihorlatskom múzeu už pred 15 rokmi inštalovali stálu výstavu Z dejín Rómov na Slovensku. Prezentuje stručný prierez históriou rómskeho etnika na Slovensku, približne od roku 1322, kedy sa datuje prvá písomná zmienka o Rómoch u nás.

Prostredníctvom archívnych materiálov fotografií, máp, štatistických údajov, obrazov a informatívnych textov, rómskej literatúry o Rómoch, zachytáva pohyb Rómov na našom území a spôsob ich života.

Dvojrozmerné vystavované predmety dopĺňajú originálne exponáty charakterizujúce remeslá, v ktorých sa Rómovia v minulosti výrazne uplatňovali. Súčasťou výstavy sú aj originálne hudobné nástroje z dielní rómskych majstrov. Stála výstava v humenskom múzeu má celoslovenský charakter a pri svojom vzniku v roku 1996 bola jedinou svojho druhu na Slovensku.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články