Dotácie na hrady môžu žiadať aj občianske združenia

Obrázok k článku

O dotáciu na obnovu hradov a hradných zrúcanín môžu od júna žiadať aj občianske združenia a ďalšie právnické osoby, ktoré sa záchrane týchto pamiatok venujú. Vyplýva to z novely zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti ministerstva kultúry, ktorú 13. marca schválil parlament. Úpravu zákona svojím podpisom dnes potvrdil aj prezident SR Ivan Gašparovič, agentúru SITA o tom informovala Elena Bianchi z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.

Novela upravuje ustanovenia zákona, ktoré boli pre žiadateľov o poskytnutie dotácie nejednoznačné a v praxi spôsobovali problémy. O dotáciu v programe ministerstva kultúry Obnovme si svoj dom môžu podľa zmeny požiadať vlastníci národných kultúrnych pamiatok a ich správcovia. Pretože obnovu a záchranu hradov a hradných zrúcanín v praxi zabezpečujú aj rôzne občianske združenia, neziskové organizácie a nadácie so sídlom na území Slovenskej republiky, zaradila novela medzi oprávnených žiadateľov aj tieto právnické osoby. Špecifikuje sa aj okruh právnických osôb, ktorým možno dať dotáciu na obnovu národnej kultúrnej pamiatky – bytového domu. Dopĺňa i to, čo má obsahovať žiadosť o dotáciu. Novelizovaný zákon bude účinný 1. júna.

Ministerstvo kultúry pokračuje v obnove slovenských hradov a hradných ruín a do obnovy zaradilo aj ďalšie pamiatky. “Projekt Obnova kultúrneho dedičstva s pomocou nezamestnaných pokračuje aj v tomto roku. Na rozdiel od pilotného projektu sa možnosti využitia projektu rozšírili aj o ďalšie typy kultúrnych pamiatok, ako sú kaštiele, historické parky a záhrady, kostoly a kláštory, pevnosti a iné,” uviedol pre agentúru SITA 14. marca hovorca Ministerstva kultúry (MK) SR Jozef Bednár. Ministerstvo v rámci dotačného systému Obnovme si svoj dom vyčlenilo na podporu projektov vyše 600-tisíc eur. Z tohto príspevku sa uhradia náklady spojené s obnovou pamiatky, ako je napríklad nákup stavebného materiálu a náradia, náklady na výskumy, odmeny pre koordinátorov, odborníkov a ďalšie. “Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny z Európskeho sociálneho fondu hradí náklady na prácu pre uchádzačov o zamestnanie – mzdy, poistné, náklady na stravu a pracovné pomôcky,” informoval ďalej Bednár. Okrem podprogramu Obnova torzálnej architektúry s pomocou nezamestnaných sa MK SR tejto oblasti venuje v rámci svojho dotačného systému aj v podprograme Obnova kultúrnych pamiatok a v podprograme Aktivity kultúrnej politiky a edičnej činnosti v oblasti ochrany pamiatkového fondu.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články