Do zoznamu skalických pamiatok pribudla ľadovňa

Obrázok k článku

Do zoznamu sprístupnených kultúrnych, historických a technických pamiatok v Skalici dnes pribudla bývalá ľadovňa. Jedna jej časť bude slúžiť na turistické prehliadky, druhá je upravená na štýlovú stredovekú reštauráciu. Agentúru SITA o sprístupnení technickej pamiatky informovala Renáta Fasurová z Turistickej informačnej kancelárie v Skalici.

V minulosti podzemná ľadovňa slúžila na dlhodobé skladovanie ľadu, ktorý v lete kupovali mäsiari alebo krčmári. Jednu z ľadovní využíval aj miestny pivovar. Kedy však systém skalických mestských ľadovní zahĺbených do svahu tamojšej Kalvárie vznikol, nie je jasné. Ľad narúbaný v zimných mesiacoch na vodných plochách vydržal podľa Viery Drahošovej zo Záhorského múzea v Skalici v ľadovniach až do ďalšej zimy. Odtiaľ ho rozvážali do pivovarov, hostincov, využívali ho krčmári na chladenie nápojov, piva, sódy, ale aj mäsiari na chladenie svojho tovaru. “Komplex mestských ľadovní a pivníc patrí k významným a atraktívnym dokladom novovekých dejín skalického mestského hospodárstva a je vzácnou technickou pamiatkou,“ skonštatovala Drahošová.

Mesto Skalica už niekoľko rokov intenzívne rozvíja cestovný ruch. Návštevníkom ponúka možnosť navštíviť Rotundu sv. Juraja, Františkánsky kláštor, Mlyn bratov Pilárikovcov, Jurkovičov Dom kultúry a ďalšie turistické lákadlá v pamiatkovej zóne. Okrem historického centra ponúka aj plavby po Baťovom kanáli, cyklotrasy alebo golf. Turistická informačná kancelária eviduje každý rok viac ako 20 tisíc návštevníkov Skalice.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Výskum a obnova pamiatok v Skalici

Históriou dýchajúce stavebné pamiatky, pripomínajúce dávne udalosti a postavenie bývalého slobodného kráľovského mesta, robia Skalicu príťažlivou a svojráznou. V nemalej miere i preto, že sú zachované v dobrom stave. Neustále sa prejavujúci účinok času je nutné vyvažovať systematickou starostlivosťou a opaterou…

Odpovede

Comments are closed.