Blízko gréckeho Solúnu odhalili svätyňu

Atény, 1. augusta (TASR) – V antickom meste Dion blízko severogréckeho mesta Thessaloníké (Solún) sa archeológom podarilo odkryť svätyňu najvyššieho starogréckeho boha Dia. Informovali o tom dnes vedci zo solúnskej univerzity.
Objav chrámu z doby helénskej a rímskej má podľa vyjadrenia archeológov veľký význam, pretože nápisy označujú Dia ako najvyššieho. To naznačuje, že počas rozkvetu svätyne – v protiklade ku klasickej antike – bol Zeus určitým druhom “monoteistického boha”. V chráme sa našla bezhlavá socha Dia sediaceho na tróne. Okrem toho archeológovia vykopali sadu mramorových dosiek, na ktorých sú vyobrazené orly ako iné znázornenie Dia.
Dion je jedno z najdôležitejších antických miest starovekého Macedónskeho kráľovstva. Leží pod najvyšším gréckym vrchom Olymp.

Zdroj: www.cestovanie.sme.sk, 1. 8. 2003

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Možno sa podarilo nájsť hrobku Kleopatry a Marca Antonia

V ruinách starovekého egyptského chrámu sa podarilo objaviť masívnu bezhlavú sochu gréckeho kráľa, ktorá podľa vedúcich vykopávok naznačuje, že môže ísť o miesto posledného odpočinku Marca Antonia a Kleopatry. Posledných päť rokov skúmali archeológovia okolie chrámu Taposiris Magna, asi 45 kilometrov západne od prístavného mesta Alexandria, v nádeji, že sa im podarí objaviť hroby spomínanej dvojice.

Archeológovia zrekonštruovali podobizeň kráľovnej Nefertiti

Káhira, 15. augusta 2003 (TASR) – Skupine egyptológov sa podarilo zrekonštruovať podobizeň legendárnej egyptskej kráľovnej Nefertiti. Tvár vládkyne vytvoril tím archeológov, ktorí veria, že v jednej z hrobiek v luxorskom Údolí kráľov objavili múmiu Nefertiti, manželky kacírskeho kráľa Amenhotepa IV. – Achnatona zo 14. storočia.

Obnova.sk Foto

Archeológovia našli nádobku na šminky z doby rímskej

Kapsulu na šminky našli archeológovia na germánskom sídlisku z doby rímskej v Beladiciach pri Nitre. Nádobky sa nosili zavesené na retiazke na krku. Ženy ich mali aj niekoľko, každú na iný druh šminiek. Kapsule archeológovia v minulosti považovali za prívesky, v ktorých sa nosili napríklad relikvie svätých. Maďarskí vedci však analýzou prišli na to, že ich obsah ženy používali na svoje skrášľovanie. „Presne sa dali doložiť rôzne farby a vône. Týchto kapsúl nie je v Európe veľa a už sa tešíme na chemický rozbor,“ povedal pre agentúru SITA riaditeľ Archeologického ústavu v Nitre Matej Ruttkay.