Noviny z Kvačianskej doliny – Jeseň 2006 (Piliarske práce)

Titulny obrazok blogu uzivatela: harp

Stavebné drevo do gátra

Tak toto boli skôr vybavovačky ako práca, ale aj tak to bola drina. Drevo som sa totiž snažil zohnať už od júna a stále som počúval len dáke neurčité reči. No nakoniec sa podarilo a šéf borovianskeho urbáru nám drevo predal. Jožko Kubáň z Malatinej nám drevo naťažil, priblížil, popílil, naložil, doviezol a nakoniec aj popreťahoval okolo horného mlyna až ku gátru na traktore. Pre tento účel sme museli s dlhým Martinom rozšíriť cestu okolo horného mlyna na 2 metre, čo boli asi dva dni kopania, vrátane klčovania pňov.

No ale stálo to za to. Momentálne máme na dvore 9 kubíkov (28 klátov) pekne opečiatkovaného a pomeraného dreva. Už len aby zapršalo.

Piliarske práce

Dlho netrvalo a na Veľkom Borovom napadlo okolo 40 cm snehu. Ten sa však všetok roztopil, čiže vody v potoku bolo neúrekom. Hneď sme s Dlhým Martinom začali váľať kláty do gátra a mastiť jeden za druhým, na cólovky a na päťky, aj s prizmou, aj bez prizmy. Dôkladne sme sa pri tejto práci zoznámili s gátrom a veru je na ňom ešte čo vylepšovať a doťahovať. Napríklad patent Stana Juricu na rozteč píl trošku zospodu búcha do kláta a keď sa medzi pílami nahromadí rez, tak trieska tak, že až nadvihuje valce. A to určite nie je dobré. Do konca novembra sme popílili tak asi tretinu celej hromady a potom nám voda opäť klesla. Ešte sme horko-ťažko popílili jednu 48-ičku na päťky a gáter znova stíchol. Teraz už pravdepodobne na celú zimu.

Ráštubňa

Minulý rok som ju robil sám 5 dní. Tento rok sme ju dvaja spravili za dva dni. Je to ale aj vďaka tomu, že samotnú konštrukciu sme už nemuseli vyrábať, len sme ju zavesili na závitové tyče a potom obili doskami. Predtým sme samozrejme nadvihli koleso a vymenili ložisko, hoci to staré (má osem mesiacov) ešte vyzerá celkom dobre. No netrúfol by som si ho tam nechať celú zimu. Po skúsenostiach z minulého roka sme vpredu pri ložisku spravili veľké dvere na pántoch, cez ktoré sa pohodlne dá dostať dnu. Dlhému Martinovi sa ráštubňa zapáčila, vraj vyzerá ako cigánska búda. Keď po takej túži, kľudne si ju môže postaviť. Za dva dni sa môže sťahovať.

Piatkový seriál Kreše mlynár, kreše kameň (noviny z Kvačianskej doliny) Stavebné práce a iné poznámky o živote na Oblazoch od 12. 9. 2005, zapísal vtedajší stály obyvateľ mlyna Miro Čársky

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články