Hľadanie stratenej cesty Magna Via v Turci

Titulny obrazok blogu uzivatela: harp

Vedeli ste, že Turiec leží na jednej z najvýznamnejších historických trás, starej takmer 500 rokov? Po jej stopách prevedú návštevníkov Múzea slovenskej dediny študenti odboru služby v cestovnom ruchu z Obchodnej akadémie v Martine. Predstavia Vám Magna Viu – Veľkú kráľovsko-cisársku poštovú cestu, vďaka ktorej zažil Turiec jeden zo svojich vzostupov.

V nedeľu 17. marca 2013 sa v Slovenskom národnom múzeu v Martine – Múzeu slovenskej dediny uskutoční podujatie Hľadanie stratenej cesty Magna Via. Tretiaci z Obchodnej akadémie v Martine založili študentskú cestovnú kanceláriu GrandTour, zameranú hlavne na spájanie generácií – dôchodcov a detí. V pripravenom programe oboznámia návštevníkov s historickou poštovou cestou Magna Via, ktorá viedla aj cez Turiec.
Na vrátnici návštevníkov privíta Poštová známka – maskot podujatia, ktorý návštevníkom rozdá herné plány a stredoškoláci-sprievodcovia ich prevedú cez všetky stanovištia. Na každom z nich budú prichystané úlohy (triedenie listov, pantomíma, otázky zo života na dedine v minulosti…) a pre úspešných riešiteľov bude na konci cesty prichystaná odmena.
S týmto programom sa tretiaci chcú zúčastniť celoslovenskej súťaže „Vitajte v našom regióne“, ktorú organizuje Junior Achievement Slovensko, n. o. Držať palce im teda môžete nielen v nedeľu 17. marca v martinskom skanzene, ale aj 11.apríla 2013, kedy sa rozhodne o víťazoch.

 


Magna Via bola Veľká kráľovsko-cisárska poštová cesta, ktorá spájala Viedeň s dnešným Rumunskom. Trasa dlhá tisícku kilometrov prechádzala aj cez náš región. Počiatky Magna Via siahajú do roku 1526, kedy po bitke pri Moháči obsadili osmanské vojská juh i sever Uhorska a na rozkaz panovníka Ferdinanda I. bolo potrebné vybudovať trasu pre prepravu pošty i osôb v bezpečnejšej časti monarchie. Tou bolo i horné Uhorsko, ktorého územie Osmanská ríša neutláčala, a tak sa Veľká kráľovsko-cisárska poštová cesta dobudovala v roku 1558.
Polovica trasy poštovej cesty viedla dnešným územím Slovenska a mnohé mestá ako napríklad Hlohovec, Topoľčany, Žabokreky nad Nitrou, Nedožery – Brezany, Prievidza, Žiar nad Hronom, Turčiansky sv. Martin, Ružomberok, Liptovský Mikuláš Važec, Lučivná, Hôrka či Levoča, zažili jeden zo svojich vzostupov práve v období využívania Veľkej cesty.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Veľká noc na dedine

V nedeľu, 20. marca 2005 sa v Múzeu slovenskej dediny Jahodnícke háje, v národopisnej expozícii v prírode Slovenského národného múzea v Martine uskutoční podujatie „Veľká noc na dedine“.

Odpovede

  1. Raz som sa zúčastnil

    Raz som sa zúčastnil podujatia kde sa spomínala ´´časárka´´,cisárska kurierska cesta,ktorá viedla v niektorých úsekoch hrebeňmi pohorí s prepriahacími stanicami okolo ktorých vznikli dnes už zaniknuté dediny.Bolo by zaujímavé sa dozvedieť viac o hornouhorskom predchodcovi ´´ponny expresu.

  2. lubo,
    ked das svoju

    lubo,

    ked das svoju poziadavku do diskusii myslim ze budes prekvapeny.

     

    .Bolo by zaujímavé sa dozvedieť viac o hornouhorskom predchodcovi ´´ponny expresu.

Comments are closed.