tragant

(lat. gummi tragacantha) prírodná guma, na vzduchu stvrdnutý výlučok, vytekajúci samovoľne alebo po narezaní kmeňa alebo konárov gréckej a maloázijskej rastliny druhu kozinec živicový (Astragalus gummifer). Tvoria ho tenké, sploštené biele viac alebo menej zakrivené, priesvitné bledožlté prúžky bez zápachu, kyslo horkastej chuti. Používa sa (okrem iného):
1) v maliarstve ako vo vode rozpustné spojivo pigmentov; v 14. až 17. storočí sa pridával k farbám určeným na maľbu miniatúr,


2) zahusťovadlo, stabilizátor a emulgátor pre modelovacie hmoty,


3) od 16. storočia ako dôležitá súčasť tradičného cukrárstva.


Vo vode je ťažko rozpustný, nerozpúšťa sa úplne a vytvára slizovitý gél. Gél je potrebné zahriať a pretlačiť plátnom, aby bol tekutý.
V obchode možno kúpiť tragant rôznej zrnitosti a farby –  francúzsky – biely a jemný, anglický – hrubozrnnejší a zafarbený. Najmenej kvalitný druh sa nazýva traganton.
100 g. – 16,80 €

 

Kategória: Materiály
Tag: guma, mm9, mtm

Vytvorené: 22. februára 2020 16:02

Upravené: 22. februára 2020 16:02

Autor: docent

Návrh na zmenu

Odpovede