Večerné prehliadky v Múzeu oravskej dediny pokračujú

Večerné prehliadky s lampášmi, ktoré počas vlaňajších vianočných a novoročných sviatkov pripravili v Múzeu oravskej dediny (MOD) v Zuberci – Brestovej v Tvrdošínskom okrese, pokračujú aj po Novom roku. Vychutnať si ich môžu návštevníci od 16:30 do 19:00 každú stredu, na požiadanie aj vo štvrtok a piatok, informovala agentúru SITA Marianna Janoštinová z MOD v Zuberci.

Od 31. januára do 13. marca sú pre turistov pripravené každý štvrtok aj prehliadky múzea v maskách. Súčasťou sú aj posedenia pri ľudovej hudbe, piesňach a tancoch, medovine a čokoláde, rôzne súťaže, hry a ďalšia zábava. V interiéroch objektoch MOD sú nainštalované ešte stále vianočné ozdoby. Vstupenky na večerné programy si môžu záujemcovia kúpiť v pokladni múzea alebo v Turistickej informačnej kancelárii Zuberec. V cene 100 korún pre dospelých a o polovicu menej pre deti je zahrnuté vstupné do expozície MOD so sprievodom, ľudová hudba a medovina. Bližšie informácie návštevníci získajú aj na telefónnom čísle 043/5395 149.

Múzeum oravskej dediny sa nachádza pod Západnými Tatrami v oblasti Roháčov, neďaleko od obce Zuberec. Jeho základný areál verejnosti sprístupnili v roku 1975. Pôvodne na mieste súčasného skanzenu nestál žiaden dom. Areál je rozčlenený na niekoľko častí – Dolnooravský rínok, Mlynica, Zamagurská ulica, Goralské lazy a Kostol s cintorínom. Na ploche približne 20 hektárov sa tam nachádzajú oravské drevenice, roľnícko-remeselnícke obydlia s hospodárskymi budovami a dvormi, stredoveké objekty s humnami a stajňami, historický drevený mlyn i píla. Jeho súčasťou je napríklad aj drevený kostolík zo Zábreže z 15. storočia a etnografická expozícia. V múzeu sa pravidelne organizujú rozličné výstavy a v neďalekom amfiteátri pravidelne v auguste Podroháčske folklórne slávnosti.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Vecerne muzeu v Zuberci.

Kazdu stredu poriada Muzeum oravskej dediny v Zuberci vecerny vstup do muzea. Zaciatok o 16:30 hod. – vecerna prechadzka muzeom so zazatymi lampasmi, sprievodca rozprava rozne prihody a historky zo zivota oravskeho ludu.

Obľúbená výstava a súťaž hubárov v SNM

BRATISLAVA 11. októbra (SITA) – Na hubársku sezónu, ktorú každoročne so sebou prináša jeseň, tradične myslí aj Slovenské národné múzeum (SNM) v Bratislave. Prírodovedné múzeum SNM spolu so Slovenskou mykologickou spoločnosťou pri Slovenskej akadémii vied (SAV) pripravili od 19. do 21. októbra výstavu HUBY 2004. Špeciálna 24. bratislavská výstava húb sa uskutoční v sídle SNM na Vajanského nábreží 2 denne od 9:00 do 18:00. Súčasťou výstavy bude aj obľúbená hubárska súťaž.