V Zelenom pri Poltári pokračuje obnova Tureckého mosta

Obrázok k článku od zora.

Mesto Poltár získalo na obnovu historického Tureckého mosta v mestskej časti Zelené takmer 183-tisíc eur z Ministerstva kultúry SR, z vlastných zdrojov investovalo približne 20-tisíc eur. Ako agentúru SITA informovala primátorka mesta Martina Brisudová, na úplné dokončenie rekonštrukcie samospráve chýba viac ako 178-tisíc eur. Celkové náklady obnovy mosta sú podľa projektovej dokumentácie predpokladané vo výške 393 887,86 eura s DPH. Mesto Poltár podľa Brisudovej chýbajúcu sumu na dokončenie obnovy tejto kultúrne a historicky významnej stavby nie je schopné vyčleniť z vlastných zdrojov, so žiadosťou o poskytnutie dotácie sa preto opätovne obrátili na Ministerstvo kultúry SR.

 

Po zimnej prestávke samospráva pokračuje v obnove technickej kultúrnej pamiatky. Vlani sa im podarilo staticky zabezpečiť havarijný stav pilierov spolu s oblúkmi. „V rámci stavebných prác sa v prvej etape sústreďujeme na spodnú časť mosta, konkrétne na betónovanie pätiek, a to pre statické zabezpečenie,“ konkretizovala primátorka s tým, že momentálne riešia financovanie ďalšej etapy obnovy mosta. Snahou mesta je, aby bol most po komplexnej obnove lákadlom pre domácich i zahraničných turistov, uviedla primátorka Brisudová.

 

Trojoblúkový kamenný most bol postavený na prelome 16. a 17. storočia tureckými vojskami cez koryto rieky Ipeľ neďaleko Poltára. Má takmer 500 rokov a je vybudovaný z kamenných blokov a lomového kameňa. „Ide o tretí najstarší zachovaný most svojho druhu na Slovensku,“ doplnila primátorka Poltára s tým, že most bol naposledy komplexne opravený v roku 1886.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede