V kaštieli vo Veľkom Bieli bude predstavenie Mesačné svetlo lásky

Obrázok k článku

Prvú augustovú sobotu sa kaštieľ vo Veľkom Bieli (okr. Senec) vráti do obdobia roku 1801, keď žil nemecký skladateľ Ludwig van Beethoven. Scénické predstavenie s názvom Mesačné svetlo lásky prinesie svetlo žiariacej luny, lásku, nadanie mladého umelca, nesmrteľnú hudobnú múzu, dobrosrdečnosť a pretvárku. Predstavenia budú v sobotu 5. augusta o 19:00 a 20:30. Divadelne spracovaný príbeh sprostredkujú členovia Divadelnej skupiny teatro ORLUS. Agentúru SITA o tom za skupinu informoval Michal Lukáč. Výťažok zo vstupného venujú na záchranu kaštieľa vo Veľkom Bieli.

 

Mesačné svetlo lásky predstavuje nemeckého skladateľa, ktorý mal učiť hudbu tri mladé šľachtičné, Jozefínu, Teréziu a Giuliettu. Jednej z nich však Beethoven od začiatku prekáža a voči polohluchému učiteľovi hudby urobí zákerný plán. Plán pretvárky a neúprimnej lásky. Svoj zámer mladá slečna bez akýchkoľvek morálnych zábran začína naplno uskutočňovať a postupne získava od Beethovena sľub o napísaní sonáty. Tridsaťročný Ludwig zaslepený svojimi citmi voči mladej šľachtičnej dni a týždne presedí za klavírom, až sa mu podarí skomponovať sonátu lásky.

 

História kaštieľa Veľký Biel sa začala písať v roku 1719. Jeho majiteľom bol gróf Žigmund Csáky, ale spravoval ho jeho brat arcibiskup Imrich. Celú stavbu kaštieľa orientovali na kalendárne prvky a počty. Tento štvorkrídlový pamiatkový objekt s pôvodne anglickým parkom mal toľko okien, koľko bolo dní v roku, miestností, koľko týždňov má jeden rok a mal sedem brán ako počet dní v týždni. Kaštieľ obývali už v roku 1724 a úplne ho dokončili v roku 1732. Do polovice 18. storočia slúžil ako miesto výučby etikety, filozofie a humanitných vied mladých chlapcov, pážat z okolitých grófskych rodín, neskôr bol sídlom grófa Sifkovitsa a následne grófa Dadányiho. Zlomovým obdobím pre toto šľachtické sídlo bola druhá svetová vojna. Vojaci rozobrali krov kaštieľa a prepadla sa jeho strecha. Po vojne v roku 1953 začali s jeho obnovou. Počas novodobej histórie prešiel rukami mnohých vlastníkov, využívali ho ako domov dôchodcov a neskôr ako ústav pre mentálne postihnuté ženy. Od roku 2006 kaštieľ chátral. V súčasnosti sa do neho dá dostať len počas organizovaných akcií.

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články