Spišský hrad: Geoglyf s motívom keltského koňa

19. mája 2008 – Spiš bude mať onedlho novú atrakciu. Na hradnom kopci Spišského hradu dnes začal austrálsky sochár Andrew Rogers vytvárať jedno zo svojich diel, aké vytvára po celom svete v projekte Rytmus života. Krajinné sochy veľkých rozmerov z kameňa, geoglyfy, predstavujú miestny dávnoveký symbol.”Je to jeden z najkrajších pohľadov v Európe, veľmi zaujímavý hrad s viac ako dvetisícročnou históriou,” zdôvodnil Rogers svoje rozhodnutie postaviť najnovší geoglyf práve pod Spišským hradom. Geoglyf nebude stavať A. Rogers sám. Pomôžu mu miestni obyvatelia. Celá línia sochy bude mať dĺžku viac ako 800 metrov. Výška kamenného múrika, ktorý bude tvoriť líniu sochy, bude 75 cm. Pri výstavbe sochy použije A. Rogers spišský travertín z miestneho kameňolomu. Celé dielo by malo byť hotové do dvoch týždňov.

Geoglyf pod Spišským hradom na ploche 100 krát 100 metrov bude zobrazovať koňa z keltskej mince nájdenej pri archeologických výskumoch na Spišskom hrade v 60-tych rokoch. “Námet pochádza z keltskej mince spišského typu, ktorú razili nositelia púchovskej kultúry, predpokladaní keltskí Kotíni,” povedal pre SITA archeológ Marián Soják. Tieto keltské mince sú charakteristické tým, že sú na nich zobrazené cválajúce kone v schematickej podobe. Spišský typ je zaujímavý tým, že kôň je zobrazený aj s pekným postrojom. “Myslím si, že námet na stavbu geoglyfu sa vybral vhodne,” doplnil M. Soják. Zanietený archeológ a numizmatik M. Soják víta, že takýmto spôsobom sa priblíži aj vzdialenejšia minulosť hradu a jeho okolia.

Geoglyf pod Spišským hradom je jeden z dvoch, ktoré chce A. Rogers vytvoriť na Slovensku. Druhý by mal vyrásť vo Vysokých Tatrách. “Navrhli sme dve lokality, nad Sliezskym domom alebo na Slavkovskom štíte. Ochrana prírody sa zatiaľ stavia k tomu zdržanlivo,” povedal primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš. Geoglyf vo Vysokých Tatrách by mal mať podobu kamzíka. Pri jeho výstavbe by sa použila tatranská žula.

S nápadom vytvoriť celosvetový sochársky cyklus Rytmus života prišiel A. Rogers v roku 1996. Prvé dielo vytvoril v roku 1999 v Izraeli. Zatiaľ posledné dielo je zo septembra 2007 z Indie. Doteraz vytvoril Rogers osem častí z dvanásťdielneho cyklu v Izraeli, Bolívii, Chile, Austrálii, Islande, Číne, Srí Lanke a Indii. Tieto sochy predstavujú zamyslenie sa nad minulosťou a výzvu, odkaz pre budúcnosť. Majú aj environmentálny podtón. Celý projekt je pod záštitou UNESCO a je to momentálne najväčší sochársky projekt na svete.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. Re: Spišský hrad: Geoglyf s motívom keltského koňa
    :arrow: prepáčte, zostal som dlžný vlastný názor na tento počin: Nuž geoglyf s originálnym motívom by niektorým lokalitám na Slovensku mohol pomôcť, no nie ako konkurencia jestvujúcej hodnote alebo atraktivite (napr. pod Kriváňom, vo Vrátnej a pod.) Čiže v okoli Spišského hradu je to prinajmenšom omyl, motív “keltského koníka” je gýč ako PRASA. Takže si územie svetového dedičstva riadne “skrášlime”, už chýba iba pochvala z UNESCO.

  2. Re: Spišský hrad: Geoglyf s motívom keltského koňa
    Kto tam toho idiota pustil? No tak podme vsetci vyryvat a vymazavat obrazky podla svojej chuti kade tade. Najlepsie na ubociach tatranskych stitov, aj tak sa uz Tatry menia na lunapark, tak co. Ked blazinec tak na urovni!

  3. Re: Spišský hrad: Geoglyf s motívom keltského koňa
    Podla mna by mal za to ze tam moze vystavovat platit.

  4. Re: Spišský hrad: Geoglyf s motívom keltského koňa
    Geoglyfy sú o stavaní idey, nie stavby tvrdí sochár A. Rogers

    (SITA) – Austrálsky sochár Andrew Rogers dnes (31. mája 2008) ukončil výstavbu dvoch geoglyfov, kamennej krajinnej sochy veľkých rozmerov, pod Spišským hradom a v Starom Smokovci. “Toto je 34 a 35 stavba na svete a nikdy sme nemeškali,” povedal po dvoch týždňoch trvania projektu na Slovensku A. Rogers. Geoglyfy nielen na Slovensku, ale po celom svete, kde ich Rogers doteraz vytvoril, by mali byť podľa neho miestom kontemplácie a zamyslenia sa nad minulosťou. Celý projekt Rytmus života, ktorého súčasťou sú aj oba slovenské geoglyfy, nie je podľa Rogersa o stavaní stavieb, ale o stavaní idey. “Je to o tom, že čo najviac ľudí je zainteresovaných do projektu a samotný projekt je len začiatok,” povedal Rogers.

    Prvý geoglyf na Slovensku vytvoril na úpätí hradného vrchu pod Spišským hradom. Tento geoglyf zobrazuje koňa z keltskej mince nájdenej počas archeologického výskumu na Spišskom hrade. Dielo má rozmery približne 100 krát 100 metrov. “Hrad je jedna z najúžasnejších stavieb na svete. Som veľmi rád, že som tu mohol umiestniť jednu sochu,” povedal Rogers. Keltského koňa môžu vidieť aj cestujúci prechádzajúci popod Spišský hrad. Jeho tvary však úplne vyniknú až z vtáčej perspektívy. Líniu koňa tvorí približne meter vysoký, takmer meter široký a vyše 800 metrov dlhý kamenný múr zo spišského travertínu. Kamene sú len voľne uložené na sebe, bez použitia akéhokoľvek spojovacieho materiálu. Rogers je spokojný aj s prácou miestnych obyvateľov, ktorí sa podieľali na výstavbe geoglyfu. “Je veľmi dôležité, aby to bolo kvalitne urobené. Je to pre naše deti a vnúčatá,” dodal Rogers.

    Druhý geoglyf umiestnil do Starého Smokovca vo Vysokých Tatrách. Tu je geoglyf menších rozmerov, na ploche 36 krát 35 metrov. Línia geoglyfu má dĺžku 330 metrov a výšku približne 20 cm. Tatranský geoglyf je poskladaný z tatranskej žuly. Geoglyf nad Grandhotelom Bellevue zobrazuje “optimistický symbol života”. V Tatrách nadchla austrálskeho sochára najmä príroda. Okrem nej je nadšený aj ľuďmi, s ktorými sa stretol počas pobytu na Slovensku.

    Prvý geoglyf v rámci projektu Rytmus života vytvoril Rogers v roku 1999 v Izraeli. Ďalšie sú v Bolívii, Chile, Austrálii, Islande, Číne, Sri Lanke, Turecku, Indii a Nepále. Celý projekt je pod záštitou UNESCO a je to momentálne najväčším sochárskym projektom na svete.

  5. Re: Spišský hrad: Geoglyf s motívom keltského koňa
    Geoglyf pod Spišským hradom niekto poškodil

    (SITA, 2. júna 2008) – Najnovšia atrakcia Spiša, ktorou je geoglyf pod Spišským hradom v tvare koňa, nevydržala poriadne ani jeden deň. “Keď sme zistili, že na dvoch častiach bol múr poškodený, boli sme nemilo prekvapení. Nevieme, kto, alebo čo to poškodilo, ale v tomto okamihu je to už opravené a veríme, že sa to nezopakuje,” povedal dnes pre SITA koordinátor slovenskej časti projektu Rytmus života Igor Ľudma. K poškodeniu došlo zo soboty na nedeľu, len pár hodín po slávnostnom ukončení projektu. Organizátori museli ešte včera reagovať na vzniknutú situáciu a zabezpečiť kamenárov, ktorí dnes geoglyf opravili. Škodu vyčíslil Ľudma na 10 000 korún. Rýchla oprava poškodeného geoglyfu bola nevyhnutná aj z toho dôvodu, že na dnes je naplánované satelitné fotografovanie geoglyfu. Podľa Ľudmu geoglyf poškodili buď vandali alebo to bolo úmyselné, keďže celá socha je vytvorená z lámaného spišského travertínu. Ľudma nevylúčil, že si niekto chcel pripraviť kameň na odvoz.

    O poškodení geoglyfu je informovaný už aj austrálsky sochár Andrew Rogers, ktorý je už v New Yorku. Podľa Ľudmu autor sa obával, či geoglyf pod Spišským hradom nebude jediné dielo z 12-dielneho cyklu Rytmus života, ktoré bude poškodené. “Ubezpečili sme ho že nie, že už je to v poriadku,” dodal Ľudma. Napriek tejto nemilej skúsenosti neplánujú organizátori strážiť objekt pod Spišským hradom. Ľudma verí, že skutočný záujem ľudí o umelecké diela, ako aj neustály dohľad verejnosti zabráni zničeniu geoglyfu.

  6. Re: Spišský hrad: Geoglyf s motívom keltského koňa
    ja som asi gycovy clovek… ale mna geoglyfi zaujali…
    mna na tom vsetkom fascinuje myslienka a medzinarodna spolupraca… pre mna je to zivy projekt, ktory premostuje… a co?? minulost – pritomnost – buducnost…
    mne sa paci, ze Slovensko bude zviditelnene tymto projektom… popri inom bude vo svete zviditelneny Spissky hrad i nase Tatry… co mi je vsak luto, alebo vlastne, ved to k tomu patri… i “ludska chamtivost” tak typicka pre Slovensko… aj negativna reklama je reklama :lol:

Comments are closed.