Revolúcia na Islande

Obrázok k článku

Určite ste počuli a čítali o nepokojoch v Líbii a Egypte ale celkom určite neviete nič o islandskej revolte – príkladnej ukážke občianskej revolúcie. Odohrala pred dvoma rokmi kedy občania donútili odstúpiť vládu a prepísať ústavu. Cenzúra týchto udalosti je najlepším dôkazom toho ako sa zaobchádza s informáciami nebezpečnými pre ekonomickú a politickú elitu.

Ľudia na Islande rezignovali na akúkoľvek podobu vlády, velké banky boli znárodnené a bolo rozhodnuté, že ľudia nezaplatia dlhy, ktoré vytvorili politici, pretože je to problém zlej finančnej politiky a nie ľudí. V novej ústave bolo zakotvené, že hlavným politickým protagonistom je občan a nie politik.

Island je v súčasnosti najlepším príkladom mierovej a dôstojnej reakcie verejnosti proti finančnej a politickej moci, ktorá doviedla krajinu ku kríze. Islandský model ukazuje, že politici majú mať strach z reakcie ľudí, pokiaľ nebudú konať v ich prospech.

Umlčané fakty o Islande:

Rok 2008 – znárodnená najväčšia banka. Mena sa zrútila a trh pozastavil činnosť. Zem skrachovala.

Rok 2009 – obrovské protesty pred parlamentom. Ľudia donútili k rezignácii premiéra a celý jeho vládny blok. Politici volajú po splatení dlhov voči Británii a Holandsku vo výške 3.500 miliónov eur, ktorú má krajina zaplatiť v nasledujúcich 15 rokoch s 5,5% úrokom.

Rok 2010 – ľudia idú do ulíc a vybojujú si zákon o všeobecnom referende, ktorý prezident odmietne ratifikovať. Ľudia idú znovu do ulíc a referendum sa koná v marci. 93% ľudí v ňom odmietne zaplatiť štátny dlh a vláda je donútená začať vyšetrovanie, ktoré má určiť právnu zodpovednosť predstaviteľov štátu za krízu. Niekoľko vedúcich bankárov a manažérov je zatknutých. Ľudia formulujú text novej ústavy.

Rok 2011– v januáru začína činnosť ústavodarné zhromaždenie zložené z ľudí priamo volenými občanmi a predkladá návrh ústavy.

Udalosti na Islande vyhodnotili predstavitelia najmocnejších krajím Európy ako nebezpečné a bojkot informácií bol striktne dodržiavaný tisíckami novinárov. Napriek tomu sa informácie o islandskej revolúcii šíria po celej Európe. Postavila sa skorumpovanému a neudržateľnému systému a dáva svetu lekciu zo skutočnej demokracie.

Volne preložené podľa článku Sofie Chrtkovej “K tomu není co dodat”

Ďalšie informácie:

http://www.vasevec.cz/blogy/k-tomu-neni-co-dodat

http://myslenkyasny.blogspot.com/2011/06/islandska-krize-nasledna-revoluce-dil-i.html

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/nazory-a-petice/200633.aspx

http://www.parlamentnilisty.cz/parlament/vlada/199232.aspx

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

1. september – Deň Ústavy Slovenskej republiky

Na Slovensku je Deň Ústavy SR štátny sviatok. Prvého septembra 1992 na 5. schôdzi Slovenskej národnej rady (SNR) prijali Ústavu Slovenskej republiky, najvyšší zákon suverénneho nezávislého štátu. Tretieho septembra 1992 ju na Bratislavskom hrade podpísal predseda SNR Ivan Gašparovič a predseda vlády Vladimír Mečiar.

Trenčín: HB Reavis o Auparku nechystá masívnu kampaň

Investor Auparku v Trenčíne nechystá pred referendom o stavbe masívnu kampaň. Pripravuje len trojrozmerný model, ktorý si budú môcť ľudia prezrieť na verejne prístupnom mieste v centre mesta. „Nevylučujeme prezentáciu cez schránky, ale nejakú masívnu kampaň cez miestne média nechystáme,“ povedal hovorca HB Reavis Slovakia Roman Karabelli.

V Diviackej Novej Vsi sa príkladne starajú o barokový kostol

V Diviackej Novej Vsi sa príkladne starajú o barokový kostol, zasvätený Najsvätejšej trojici. Z financií rezortu kultúry, projektu Obnovme si svoj dom a zbierok veriacich, realizujú záchranu troch oltárov a mobiliáru. Práce sa začali pred 3 rokmi. Odborníci jednu etapu práve zavŕšili a pustili sa do ďalšej. Na postup bol zvedavý spravodajca Marián Ondáš.

Odpovede

  1. Zaujímavé čítanie, pri ktorom

    Zaujímavé čítanie, pri ktorom dostávajú iný význam aj udalosti v Grécku. Jediné na čo som zvedavý je ako sa s touto občianskou demokraciou vyrovnajú volení zástupcovia ľudu. Zvolenie znamená funkciu a moc, výzvy ktorým aj zapálený revolucionár ťažko odolá. Tož uvidíme.

Comments are closed.