Kováčske remeslo predstaví cez víkend na hrade Strečno 25 majstrov

Upozorniť verejnosť na jedinečné kováčske remeslo, jeho podstatu a tradičnú podobu je cieľom podujatia Kutie 2009, ktoré sa uskutoční 25. a 26. júla na hrade Strečno. Návštevníci strečnianskeho hradu budú môcť pozorovať prácu kováčskych majstrov z rôznych kútov Slovenska, ich tradičné remeselné postupy či ukuté predmety.”Na podujatí sa cez víkend zúčastní 25 majstrov svojho remesla, ktorí budú pracovať na šiestich vyhniach. Príležitosť vyskúšať si náročné kováčske remeslo budú mať aj návštevníci hradu,” povedala organizátorka podujatia Jana Strauszová z Považského múzea v Žiline. Akciu bude sprevádzať vystúpenie lukostrelcov či ochutnávka jedál zo stredovej kuchyne. „Dominantnou témou bude fenomén brnenia, jeho význam a historický účel. Súkromná stredná umeleckoremeselná škola z Hodruše- Hámrov bude prezentovať dobové brnenie rímskych vojakov z čias dobývania trenčianskeho Laugaricia,“ dodala Strauszová.
Na hrade Strečno v minulosti existovali podľa Adriany Brziakovej z Považského múzea v Žiline kováčska vyhňa, kováčska dielňa a údajne aj peňazokazecká dielňa. “Z tohto dôvodu vznikla v roku 2007 zaujímavá myšlienka oživiť kováčsky kumšt na hrade,” uviedla.

V minulosti pracovný deň kováča vyplýval podľa nej z charakteru výroby na objednávku, pričom sa však vždy a všade uprednostňovalo podkúvanie a opravy poľnohospodárskeho náradia. Pre dobrú znalosť koní boli viacerí kováči aj ľudovými zverolekármi, tzv. kurmišmi. “O zdravotnú pomoc sa na nich obracali aj ľudia. Osoba kováča bola v spoločenskom rebríčku lokálneho spoločenstva na vrchných pozíciách, všeobecne vážená a titulovaná v prevažnej miere pán majster,“ konštatovala Brziaková. Za zabitie kováča sa podľa nej ukladali vyššie tresty, a to nielen u Slovanov.


Organizátorom podujatia Kutie 2009 je Žilinský samosprávny kraj a Považské múzeum v Žiline.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články