Francúzsko: Zmizli vzácne náboženské knihy

Z parížskej univerzity Sorbonne zmizli počas nedávnych dní, keď vypukli študentské nepokoje, viaceré vzácne náboženské knihy. Chýba deväť zväzkov tzv. Kartulárií z 19. stor., ako informoval katolícky denník La Croix.

Tieto zväzky, v ktorých sú zhrnuté regule francúzskych kláštorov, boli zrejme ukradnuté, alebo spálené, počas obsadenia univerzity v noci na 11. marca.



Pri obsadení, ktoré násilne ukončila polícia, ukradli okrem toho aj sedem prenosných počítačov. Chýbanie kníh zo zbierky 100 000 zväzkov objavili veľmi rýchlo, pretože boli vybrané a pripravené na digitalizáciu. Ich hodnota sa vyčísľuje do 2000 eur za kus. Knihy sú veľmi vzácne, ale našťastie nie nenahraditeľné. Z každého zväzku sa nachádza jeden exemplár aj vo francúzskej Národnej knižnici. Tieto knihy sú dôležitým zdrojom pre výskum stredoveku, pretože obsahujú dokumenty od 10. storočia.


Zdroj: –zg- TK KBS

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Zmizli historické knihy

Z knižničného skladu v Kláštore pod Znievom v Martinskom okrese zmizli historické knihy. Osem kníh z obdobia 16. až 19. storočia zmizlo zrejme počas návštevných hodín v priebehu minulého roka.

Harvardova univerzita zdigitalizuje vzácne čínske knihy

Jedna z najväčších zbierok vzácnych čínskych kníh mimo Číny bude voľne dostupná, keďže Harvardova univerzita súhlasila s jej digitalizáciou. Knižnica univerzity sa na tom dohodla s Národnou knižnicou Číny. Šesťročný projekt sa má začať v januári. Presná cena nie je známa, podľa oboch inštitúcií sa vyšplhá na niekoľko miliónov dolárov.

V Trnave môžeme obdivovať krásu starých kníh

Výstavu kníh z produkcie tlačiarne pôvodnej Trnavskej univerzity (1635-1777) zo súkromnej zbierky Bohumila Chmelíka otvorili vo štvrtok 4. novembra 2010 v Trnave. Výstava s názvom Krása starých kníh dokumentuje výtvarné majstrovstvo a remeselnú zručnosť tlačiarov historickej univerzity, ktorá šírila kultúru do celého Uhorska.