V Bratislave vznikne súkromné Múzeum 17. novembra

Obrázok k článku

Na Námestí SNP v Bratislave vznikne budúci rok súkromné Múzeum 17. novembra. Jeho vznik iniciuje podnikateľ a aktivista Alojz Hlina, ktorý novinárom predstavil svoj zámer. V priestoroch bývalého Kamzíka chce verejnosti predstaviť inštaláciu venovanú monotematicky 17. novembru 1989.

“Na novembri sa zúčastňovalo veľké množstvo ľudí, ktorí tomu verili, verili tomu princípu, že to bude spravodlivejšie,” povedal Hlina. Jednu stenu budúceho múzea chce preto obložiť pieskovcovým kameňom, kde by ľudia mohli v budúcnosti robiť na pamiatku týchto ľudí ostatným drôtom vrypy. “Na tej stene bude veľa vrypov a to znamená, že to bude symbolizovať tých ľudí, ktorí sa na novembri zúčastnili, ktorí mu verili,” vysvetlil Hlina.

Prvé vrypy do steny dnes spolu s Hlinom urobili Peter Zajac, František Mikloško a Igor Matovič. Hlina pozval aj Jána Budaja, ten jeho pozvanie odmietol. “Pán Budaj sa vyjadril, že na túto chvíľu za týchto okolností nie,” povedal Hlina. Mikloško dnes povedal, že 17. november je najväčší občiansky sviatok, ktorý zjednocuje ľudí a znamená začiatok novodobých dejín Slovenska. Skritizoval vládu, že hoci o sebe tvrdila, že je od roku 1989 prvá nekomunistická, nepodarilo sa jej dotiahnuť myšlienku Múzea zločinov komunizmu. “Zostalo to pri rečiach,” povedal. Dodal, že Slovensko stojí na nadšencoch, a preto verí, že Alojz Hlina svoj zámer na rozdiel od slovenskej vlády dovedie do konca.

Hlina odmietol, že by s myšlienkou múzea prišiel pre politickú kampaň a blížiace sa predčasné voľby. Zámer otvoriť múzeum údajne už v sebe nosí dlhšie. “Pán Zajac mi to potvrdí. Už v lete niekedy sme sa tu stretli,” povedal. Dnes ešte presne povedať nevedel, kedy bude múzeum hotové, keďže bude sídliť v priestoroch, v ktorých Hlina okrem múzea pripravuje napríklad kaviareň, antikvariát či piváreň. “Teraz sa rozhodujeme, či to otvoríme celé naraz alebo najprv prízemie a potom pivnice,” vysvetlil. Ak by Hlina otvoril najprv prízemie, múzeum by mohli prví návštevníci vidieť v marci alebo apríli budúceho roka. Ak bude celé priestory otvárať naraz, múzeum bude ohovorené zrejme až v septembri budúceho roka. 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články