Umelecké poklady secesie v mestskej galérii

Obrázok k článku

Umelecké poklady secesie od českých a slovenských autorov predstaví od piatka 8. marca Galéria mesta Bratislavy (GMB). V sídle galérie v Mirbachovom paláci na Františkánskom námestí 11 si milovníci umenia vďaka jedinečnej výstave “Umelecké poklady. Secesia“ budú môcť vychutnať diela od Alfonsa Muchu, Ladislava Mednyánszkeho, Antona Jasuscha, Jana Preislera, Jana Štursu, či Bohumila Kubištu. “Výstava v Galérii mesta Bratislavy je zameraná na obrazy, kresby, farebné litografie a sochy, ktoré sa nám podarilo požičať s veľkými ťažkosťami,“ priblížil expozíciu autor jej projektu a manažér Jan Kukal.

“Secesia je medzinárodný výtvarný sloh, ktorý na konci 19. a začiatkom 20. storočia ovládol nielen maľbu, sochárstvo, architektúru a umelecké remeslá, ale dokonca i životný štýl. Secesná linka je plynulo sa vlniaca krivka, ktorá v divákovi vyvoláva dojem nenásilného pohybu na ploche, pocit vzdušnej ľahkosti a pôvabu,“ píše ďalej Kukal v tlačovej správe k výstave. Pripomína, že secesia mala v rôznych krajinách Európy rôzne názvy – Modern style v Anglicku, Art Nouveau vo Francúzsku a v Belgicku, Jugendstil v Nemecku, Wiener Secession v Rakúsku, Modernismo v Španielsku, Liberty v Taliansku. Významný vplyv mala tiež na tvorbu umelcov pôsobiacich na dnešnom území Česka a Slovenska. Dokazuje to aj výstava, ktorá popri najznámejších českých secesných výtvarníkoch – Alfonsovi Muchovi a Františkovi Kupkovi, predstavuje aj secesiou ovplyvnené diela Ladislava Mednyánszkeho, Antona Jasuscha a Martina Benku. Vrcholným obrazom secesnej figurálnej maľby na výstave je podľa Jana Kukala triptych Jana Preislera Jaro, ktorý s úspechom predstavil v pražskom Mánese v roku 1900. Zastúpený je tiež Joža Úprka rozmerným plátnom Raj detí, ktoré patrí k najcennejším obrazom tohto moravského rodáka, čo žil dlhé roky na Slovensku v zámočku neďaleko Ilavy.

Kukal, ktorý na podobných veľkých projektoch spolupracuje s GMB dlhodobo, zároveň avizuje pokračovanie výstavy v roku 2014 s názvom Legendy svetovej secesie. “Predstavíme plagáty Gustava Klimta, Toulouse-Lautreca a samozrejme Alfonsa Muchu.“

Výstavu si záujemcovia môžu v Galérii mesta Bratislavy pozrieť od 8. marca do 2. júna, denne okrem pondelka od 11:00 do 18:00. Viac informácií o programe galérie sa dá nájsť na jej webstránke http:// www.gmb.bratislava.sk

 


 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Svet hviezd a ilúzií – Sto rokov svetovej kinematografie

Hlavné mesto SR Bratislava, Galéria mesta Bratislavy, Moravská galerie v Brně, Uměleckoprůmyslové museum Praha, Národní filmový archiv Praha, Vás pozývajú na vernisáž výstavy: Svet hviezd a ilúzií – Sto rokov svetovej kinematografie v stredu 12. januára 2005 o 17h v Mirbachovom paláci GMB, Františkánske nám. 11, Bratislava. Kurátori výstavy: Dr. Marta Sylvestrová, Petr Štembera. Manažér výstavy: Ing. Jan Kukal.
Výstava sa koná pod záštitou Juraja Kukuru a potrvá do 20. 3. 2005

New Frontiers – Art from New EU Member States

Dňa 2. marca 2004 privítala Národná galéria v Dubline umenie desiatich nových, pristupujúcich členských štátov Európskej únie na výstave, ktorá nesie názov New Frontiers – Art from New EU Member States. Výstavu formálne otvoril írsky minister umenia športu a turizmu v miléniovom krídle Národnej galérie Írska.