Stirlingova cena za architektúru

Britsko-iracká architektka Zaha Hadid získala od Kráľovského inštitútu britských architektov (Royal Institute of British Architects – RIBA) prestížnu Stirlingovu cenu za navrhnutie Národného múzea umenia 21. storočia MAXXI v Ríme. Rozhodla o tom šesťčlenná porota na čele s prezidentkou RIBA Ruth Reed. Spolu s ocenením získala 59-ročná Hadid aj odmenu vo výške 20-tisíc libier (v prepočte približne 23-tisíc eur).

Stirlingovu cenu, ktorá je pomenovaná po architektovi Jamesovi Stirlingovi, udeľujú od roku 1996 a je najprestížnejšou cenou za architektúru vo Veľkej Británii. Získava ju architekt, ktorého budovy sú významným prínosom pre britskú architektúru za uplynulý rok. Architekt musí byť členom RIBA, budova sa však môže nachádzať kdekoľvek v Európskej únii.


Informáciu zverejnila webová stránka news.bbc.co.uk.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Slovenská komora architektov oceňovala najlepších

BRATISLAVA – To najlepšie zo slovenskej architektúry za posledný rok ocenila tento týždeň Slovenská komora architektov. Cenu komory za architektúru CE.ZA.AR. 2004 udeľovala z 15 vybraných diel porota pod vedením profesora Petra Gála v kategóriách – bytové domy, občianske a priemyselné stavby, obnova a rekonštrukcia budov, interiér, rodinný dom a po prvýkrát aj v piatej kategórii exteriér.

Leon Krier: The Architectural Tuning of Settlements

Pred vyše dvadsiatimi piatimi rokmi mladý Leon Krier vyhlásil: „Ak by som sa niekedy dostal na čelo Royal Institute of British Architects (Kráľovského inštitútu britských architektov), asi by som pod rúškom noci vošiel do jeho budovy a vlastnými rukami by som preomietol tú pamätnú stenu, ktorá je pokrytá menami (zoznam laureátov kráľovskej zlatej medaily vo vstupnej hale budovy RIBA v Londýne), pretože väčšina týchto ľudí, viac ako hocikto iný, prispela k deštrukcii európskych miest a kultúry.“