Minister Daniel Krajcer odomkol Dunajec

Obrázok k článku

Tradičným posvätením pltí a odomykaním vôd Dunajca dnes v Červenom Kláštore otvorili novú letnú turistickú sezónu. Dunajec pomocou kľúča odomkol minister kultúry Daniel Krajcer, pre ktorého bola dnešná návšteva Červeného Kláštora prvá po asi 30 rokoch. Presne toľko pltníckych sezón na Dunajci má za sebou aj pltník Ján Hubcej. Pred novou sezónou si najviac praje, aby bolo čo najstabilnejšie počasie a vody v Dunajci tak akurát, aby sa dalo čo najviac dní počas sezóny splavovať. „Minulého roku sme len pre vysokú vodu nejazdili 29 dní, a to ešte nerozprávam o tom, aké bolo počasie, pršalo a bola zima,“ povedal Ján Hubcej. Minuloročná letná sezóna bola podľa Hubceja asi najhoršia za posledných 30 rokov.

Tohtoročnú pltnícku a turistickú sezónu otvárajú v Červenom Kláštore nezvyčajne skoro. Už tradíciou je odomykanie vôd Dunajca posledný aprílový víkend. Tohto roku však veľká noc vyšla veľmi neskoro a pripadla práve na posledný aprílový víkend, takže sezónu museli otvoriť ešte skôr. Na druhej strane Ján Hubcej verí, že počasie na Veľkú noc bude také, že už budú môcť bez problémov splavovať. Pltníctvo Dunajec Červený Kláštor začína sezónu s piatimi loďami, cez veľkonočné sviatky už bude k dispozícii osem pltí. Počas hlavnej sezóny, v júli a auguste, budú mať na vode 16

Splavovanie Dunajca je hlavnou atrakciou regiónu Pienin už od konca 19. storočia. Z prístaviska pltí v Červenom Kláštore cez Prielom Dunajca do Lesnice trvá splav približne deväť kilometrového úseku asi 1,5 hodiny. Doba splavu je závislá od výšky vodnej hladiny Dunajca. Ján Hubcej však upozorňuje, že Pieniny to nie sú len plte. Región poskytuje veľa možností na turistiku a cykloturistiku. Významnou ponukou pre návštevníkov je Kláštor kartuziánov v Červenom Kláštore, kde stále pokračuje obnova kostola sv. Antona Pustovníka. Zaujímavou ponukou je aj samotná expozícia kláštorného múzea, ktoré približuje život a pôsobenie dvoch mníšskych rádov kartuziánov a kamaldulov v Červenom Kláštore.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Pltníci sa chystajú na novú sezónu

O týždeň v Červenom Kláštore slávnostne otvoria novú pltnícku sezónu. Už dnes môžu záujemcovia využiť služby viacerých pltníckych spoločností na slovenskej strane Dunajca. Začiatok tohtoročnej pltníckej sezóny je ovplyvnený počasím. „Dnes sme splavovali jednou plťou, na zajtra máme dve objednávky,“ povedal pre SITA Ján Hubcej z Pltníctva Dunajec Červený Kláštor. Už od mája bude turistom v Červenom Kláštore k dispozícii osem pltí, neskôr sa ich počet zvýši na 12. V hlavnej sezóne, v júli a auguste, bude mať Pltníctvo Dunajec k dispozícii 16 pltí.

Kláštor kartuziánov čaká komplexná rekonštrukcia

Najneskôr do troch rokov by mal Kláštor kartuziánov v Červenom Kláštore prejsť komplexnou generálnou opravou. Nezisková organizácia Cyprián, ktorá kláštor spravuje, pripravuje veľký projekt zásadnej rekonštrukcie objektu po viac ako 60 rokoch. „Chceme sa uchádzať o maximálny objem finančných prostriedkov z Regionálneho operačného programu vo výške takmer 2,5 milióna eur,“ povedal pre SITA riaditeľ n.o. Cyprián Milan Gacík. Rekonštrukčné práce v Kláštore kartuziánov by sa mali robiť v rokoch 2011 a 2012.