Letný umelecký tábor Letavy 2012 ponúka 14 tvorivých dielní

Obrázok k článku

Letný umelecký tábor Letavy, ktorého 27. ročník bude od 5. do 12. augusta v rekreačnom stredisku Kokava-Línia v okrese Poltár, ponúka tento rok záujemcom o umenie 14 tvorivých dielní zameraných najmä na výtvarné umenie, ale aj literatúru, divadlo či hudbu. Ako pre agentúru SITA uviedol šéf organizačného štábu Marián Lacko, očakávajú okolo 250 až 300 účastníkov. „Aktuálne máme okolo 150 prihlásených, na ubytovanie v chatkách sa môžu prihlasovať ešte osem dní. Predpokladáme, že okolo 30 až 50 účastníkov, ktorí budú v tábore stanovať, sa prihlási na poslednú chvíľu,“ povedal Lacko.
Popri už tradičných dielňach kresby, maľby, grafiky, keramiky, ale i umeleckého kováčstva, hereckej tvorby, digitálnej fotografie, tanečnej tvorby, hudobno-textárskej či literárnej dielni bude tohtoročnou novinkou dielňa stand up comedy a slam poetry, ktorú povedú Vlado Janček a Braňo „Bebe“ Bezák. „Táto nová forma divadelno-revuálneho a poetického umenia, sa na Slovensku zatiaľ robí len na dvoch miestach – v Bratislave a Žiline-Záriečí. Vyžaduje si odvahu, výrečnosť aj guráž, lebo postaviť sa pred obecenstvo a snažiť sa ho zabaviť, nie je jednoduché. Zavolali sme lektorov, ktorí majú skúsenosti z oboch miest,“ povedal Lacko. Ako dodal, tento rok je zatiaľ prekvapivo malý záujem o dielne tanečnej tvorby a grafiky. Hrozí, že ich pre málo prihlásených neotvoria. Naopak, do dielne hereckej tvorby, ktorú vedie herečka Jana Oľhová, sa už pre naplnenosť kapacity prihlásiť nedá. Popri práci v dielňach sú súčasťou Letáv aj večerné hudobné seansy, happeningy, autorské čítania, divadelné improvizácie i premietanie filmov a v záverečných dňoch aj prezentácie v dielňach vytvorených diel.
Letavy založili v roku 1985 vtedajší študenti z Katedry výtvarnej výchovy Pedagogickej fakulty v Banskej Bystrici ako letný tábor výtvarníkov, z čoho pochádza aj názov podujatia. Pôvodný zámer usporadovať každoročný plenér bývalých študentov školy sa odvtedy zásadne zmenil na počtom účastníkov aj dielní najväčší interdisciplinárny umelecký tábor na Slovensku. Podľa Lacka, ktorý patrí k organizátorom tábora od jeho prvého ročníka, sa na Letavách dosiaľ aktívne zúčastnilo takmer 6 000 profesionálnych i neprofesionálnych priaznivcov umenia zo Slovenska, viacerých ďalších európskych krajín, ale i z Angoly, USA a Jordánska.
Prvých 17 rokov sa Letavy konali v rekreačnom stredisku Kurinec pri Rimavskej Sobote, ďalších šesť ročníkov bolo v rekreačnom stredisku Krokava pri Hnúšti v okrese Rimavská Sobota. V stredisku Kokava-Línia pri Kokave nad Rimavicou v okrese Poltár budú po štvrtýkrát. Organizujú ich Mestské kultúrne stredisko v Rimavskej Sobote, občianske združenie Oxymoron a Základná umelecká škola v Rimavskej Sobote.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Letavy 2005

Jubilejný 20. ročník najväčšieho a najrozsiahlejšieho vzdelávacieho podujatia pre neprofesionálnych výtvarníkov, literátov, fotografov a divadelníkov sa začal na Krokave, pri Hnúšti v okrese Rimavská Sobota 14. augusta.

SNG Bratislava – Tvorivá dielňa detí

Projekt zameraný na podporu a rozvíjanie výtvarných schopností detí vo veku 5–15 rokov a na stredoškolskú mládež (maľovanie, kreslenie) pod vedením galerijného pedagóga, v skupinách (najviac 25 detí na 1 podujatie) v časovom rozpätí max. 2 hodiny, pravidelne v utorok a piatok od 10.00 hod. Návštevy v tvorivej dielni sa objednávajú telefonicky, písomne alebo e-mailom najmenej 10 dní vopred. Do tvorivej dielne si treba priniesť pracovný odev! Vstupné do tvorivej dielne: deti MŠ 10 Sk, žiaci ZŠ 30 Sk, študenti SŠ a VŠ 40 Sk. Pedagógovia majú vstup zdarma a nesú zodpovednosť za správanie sa žiakov a študentov počas ich pobytu v tvorivej dielni SNG.