Kežmarský hrad trápi vlhkosť

Obrázok k článku

Múzeum v Kežmarku má naplánované pred letnou sezónou dve významnejšie akcie. „Je to príprava novej expozície archeológie, ktorá by mala byť v hradnom paláci na prízemí. Na prípravu tejto expozície nadväzuje ďalší projekt, a to je odvlhčenie prízemia hradného paláca,“ informovala riaditeľka Múzea v Kežmarku Erika Cintulová. Prízemie hradného paláca je podľa riaditeľky v havarijnom stave. Prispela k tomu aj minuloročná povodeň, kedy v tejto časti hradu praskol hydrant. Voda z neho zaplavila celý trakt hradu. „Najskôr potrebujeme vyriešiť odvlhčenie prízemia hradu, ktoré je plesnivé,“ dodala Cintulová. V rámci tejto rekonštrukcie plánuje múzeum zrenovovať aj vstupné priestory v hradnom paláci.

S vlhkosťou sa však trápia v celom Kežmarskom hrade. „Odvlhčenie potrebuje celý hrad. Hrad je v dosť zlom stave, hlavne čo sa týka vlhkosti. Máme tu vlhké steny a omietky až do výšky 1,5 metra,“ uviedla Cintulová. Už tretí rok má múzeum pripravený projekt na odvlhčenie Kežmarského hradu. Múzeum čaká na aktuálne výzvy z eurofondov. Celkové náklady na odvlhčenie vyčíslila riaditeľka približne na tri milióny eur. Celý projekt je pripravený tak, aby bolo možné robiť práce aj na etapy, v závislosti od dostatku finančných prostriedkov.

Nádej na začatie prác na odvlhčení hradu v tomto roku nedáva múzeu predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík. „Keď to budeme riešiť, tak až na budúci rok,“ povedal Peter Chudík. Dôvodom je šetrenie verejných financií. Prešovský samosprávny kraj ako zriaďovateľ kežmarského múzea plánuje využiť aj prostriedky z eurofondov, v prípade, že vyjde vhodná výzva. Chudík však predpokladá, že najskôr to bude v programovacom období 2014 až 2020. „Ak bude takáto možnosť, tak to využijeme,“ dodal Chudík.

S vlhkosťou sa na Kežmarskom hrade trápia už 30 rokov, od skončenia veľkej rekonštrukcie hradu v 80-tych rokoch minulého storočia. Hoci táto rekonštrukcia znamenala záchranu hradu, nie všetky problémy sa podarilo vtedy vyriešiť. Tu majú podľa Cintuilovej výhodu hrady, ktoré sú na vyvýšených miestach, ako napríklad Ľubovniansky hrad, kde takýto problém s vlhkosťou nemajú. Podľa Cintulovej pri komplexnej obnove hradu v minulom storočí boli použité nesprávne technologické postupy a ani stavebné materiály neboli na takej úrovni ako dnes.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Kežmarok: Hladomorňa má po viac ako 200 rokoch strechu

10. júna 2008 – Do hradnej hladomorne na Kežmarskom hrade už nebude zatekať. Kežmarské múzeum v týchto dňoch dokončuje zastrešenie a rekonštrukciu hladomorne, ktorá bola bez strechy viac ako 200 rokov od požiaru hradu v 18. storočí. Zastrešená hladomorňa s vyhliadkovou terasou nebude jedinou tohtoročnou novinkou na Kežmarskom hrade.