”Keď sa zima opýta” v Múzeu slovenskej dediny

Obrázok k článku

V nedeľu 10. októbra 2010 sa v Múzeu slovenskej dediny bude konať podujatie "Keď sa zima opýta". Súčasťou programu, ktorý bude trvať od 10.00 do 16.00 hod. budú vystúpenia dedinských folklórnych skupín, ktoré nás zavedú do minulosti a pripomenú činnosti, ktoré na slovenskom vidieku v tomto jesennom období súviseli so zberom a spracovaním zemiakov, ale aj ostatných plodín, ktoré v tomto období dozrievali.

V podaní folklórnej skupiny z Podhradia a folklórnej skupiny Drotár z Dlhého Poľa pri Žiline uvidíte  ako sa tlačila kapusta do suda, čistili jabĺčka na sušenie, piekli zemiaky na poli, spracovával ľan.

Počas dňa budú v celom areáli voňať pripravované zemiakové jedlá – zemiaky pečené v pahrebe, zemiakové placky, posúchy – podplamenníky, liptovské droby i zemiakové špeciality z Horehronia, ktoré budete môcť ochutnávať.

Návštevníci sa môžu zapojiť aj do súťaže o zemiak najzaujímavejšieho tvaru a súťaže v jedení zemiakovej baby.

 

V tvorivej dielni si deti môžu zhotoviť pečiatky zo zemiakov, postavičky z makovíc a gaštanov, šípkové retiazky i voňavé vrecúška z byliniek.

V priebehu dňa sa predstavia sa aj ľudoví výrobcovia.;

Atmosféru celého dňa bude dotvárať ľudová hudba Kramárovcov.

 

O 13.30 hod. sa bude konať r. sv. omša v kostole z Rudna.

 

 

Jeseň sa v ľudovom kalendári začínala 29. septembra – dňom sv. Michala. Bola obdobím zberu a uskladňovania úrody. Stáročný zákon určoval roľníkovi, že do sviatku Všetkých svätých /1. novembra/ musela byť všetka úroda z polí doma, pod strechou, a do sv. Ondreja /30. novembra/ oziminy v zemi. Medzi prvé jesenné práce patrilo ručné kopanie zemiakov. Chlapi pokosili vňať, zemiaky kopali ručne motykami, triedili na menšie a väčšie a uskladňovali v pivniciach alebo zemiakových jamách. Kŕmnu repu „burgyňu“ očistili na poli a uložili v pivnici v osobitnej prieprave. V poli sa vyrezala aj kapusta, ktorú tlačili do drevených sudov. Väčší gazdovia si dali urobiť veľký sud, ktorý debnár skladal priamo v komore, lebo „hotový by ani po výške ani po šírke neprešiel cez dvere.“

 

 

 

Viac informácií:       

Ďurdíková Jaroslava, ( 0908 615067

jaroslava.durdikova@snm.sk

www.snm-em.sk, www.snm.sk, www.skanzenmartin.sk

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články