Historici tvrdia, že objavili stratené dielo Da Vinciho

Obrázok k článku (dailymail.co.uk)

Historici, ktorí pátrajú po umení Leonarda Da Vinciho, tvrdia, že objavili stratené dielo talianskeho umelca. Freska, ktorú našli za stenou paláca vo Florencii, bola v múroch ukrytá vyše 400 rokov. Výskumníci odobrali malé vzorky farby z fresky v Palazzo Vecchio, medzi ktorými sa nachádzal i rovnaký čierny pigment, aký Da Vinci použil v diele Mona Lisa.

Výskum je výsledkom niekoľko desaťročí trvajúceho pátrania profesora zo San Diego University Maurizia Seraciniho, ktorý sa objavil i v bestselleri Dana Browna Da Vinciho Kód (2004). “Zlúčenina mangánu a železa nájdená v čiernom pigmente sa nachádza výlučne v Leonardových maľbách,” povedal Seracini, ktorého metódy vyvolali kontroverzné reakcie medzi svetovými umelcami. Historik zdôraznil, že Da Vinci namaľoval Monu Lisu približne v rovnakom čase ako stratenú fresku znázorňujúcu bitku pri Anghiari. “Hoci sme stále v počiatočnom štádiu výskumu a je pred nami ešte veľa práce, aby sme vyriešili túto záhadu, dôkazy naznačujú, že hľadáme na správnom mieste,” vyjadril sa Seracini.

Počas pátrania po vzácnom diele výskumníci na skrytej stene objavili aj červený lak a hnedý pigment. Medzi starou a novou stenou sa nachádza štrbina. Da Vinci (1452-1519) začal maľovať fresku Bitka pri Anghiari v roku 1505, no nikdy ju nedokončil, pretože farby sa začali rozpíjať. Fresku napriek tomu Da Vinciho súčasníci ospevovali. Historik a maliar Giorgio Vasari ju nazval “pôvabnou nádherou” a Peter Paul Rubens namaľoval jej slávnu kópiu. Rubensova kresba ukazuje krvavú scénu jazdcov na koňoch uprostred boja. Niektorí historici si myslia, že Vasari vybudoval stenu pred freskou, aby uchránil Da Vinciho dielo z rešpektu k slávnemu majstrovi. Podľa historikov potom v roku 1563 na novú stenu namaľoval svoju fresku Bitka pri Marciane.

“Údaje z chemickej analýzy, i keď nie sú kompletné, naznačujú, že Da Vinciho freska, ktorá bola považovaná za zničenú od 16. storočia, môže existovať za Vasariho maľbou,” povedali organizátori výskumu. Seracini uviedol, že Vasari sám zanechal na svojom diele kľúč k skrytej Leonardovej freske. Mal by ním byť nápis na vlajke jedného z bojovníkov, ktorý hovorí “Cerca Trova” (Hľadaj a nájdeš). “Som si istý, že je tam,” povedal o freske výkonný viceprezident National Geographic Terry Garcia. Americká spoločnosť výskum čiastočne financuje.

“Je to veľmi vzrušujúce, veľmi emocionálne a veľmi dôležité pre budúcnosť nášho mesta,” vyjadril sa primátor Florencie Matteo Renzi. Výskum vo Florencii vyvolal kontroverzné reakcie a dokonca ho vyšetrovala aj polícia, pretože výskumníci museli vyvŕtať šesť malých dier do Vasariho diela navyše, aby sa dostali k skrytej stene. Technológia, ktorú v projekte použili, bola vyvinutá americkým nukleárnym fyzikom Robertom Smitherom. Vedci a študenti umenia z celého sveta minulý rok podpísali petíciu, v ktorej sa sťažujú, že výskum nie je ničím iným, ako senzáciou v štýle Dana Browna, ktorá riskuje porušenie fresky Giorgia Vasariho.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články