Dvetisícročné klince môžu byť späté s ukrižovaním Ježiša

Obrázok k článku

Dva rímske klince vyrobené pred dvoma tisíckami rokov, ktoré archeológovia objavili v pohrebnej jaskyni vysokopostaveného židovského duchovného, môžu byť späté s ukrižovaním Ježiša Krista. Spomínaný duchovný mal totiž vydať Ježiša do rúk Rimanov. Pokrútené kúsky železa, ktoré merajú okolo ôsmich centimetrov, ukázali v utorok novinárom v Jeruzaleme pri príležitosti premiéry dokumentárneho seriálu jeho tvorcovia. Práve otázkou, či môže ísť o klince, ktorými ukrižovali Ježiša, sa zaoberá seriál The Naked Archaeologist.

Klince objavili v Jeruzaleme pred 20 rokmi, keď archeológovia odhalili rodinnú hrobku s údajným telom Kaifáša, najvyššieho židovského kňaza, ktorý odovzdal Ježiša Rimanom. Jeden z klincov sa nachádzal v jednej z 12 vápencových truhiel v jaskyni, pričom druhý ležal na podlahe hrobky. “V hrobke sme objavili dva železné klince. Niekto sa dostal do svojho hrobu s klincom medzi kosťami a nikto to nenahlásil,” povedal izraelský tvorca seriálu Simcha Jacobovici. Keďže bol Kaifáš spätý s ukrižovaním Ježiša, podľa predpokladov boli pri poprave použité práve tieto klince. “Ak by sme ich našli v akejkoľvek inej hrobke, dnes by sme tu nesedeli,” vysvetlil Jacobovici.

Objav klincov zaznamenali v originálnej archeologickej správe, no klince krátko na to zmizli – skôr, ako ich stihli odfotiť či nakresliť. Počas ich hľadania Jacobovici navštívil Tel Aviv University a narazil na dva klince pochádzajúce z tej istej doby ako klince objavené v Jeruzaleme pred 20 rokmi. Jacobovici predpokladá, že ide o tie dva z Kaifášaovej hrobky. To, že ide iba o dva predpoklady – že pravdepodobne ide o klince s Kaifášovej hrobky a že Kaifáš bol spojený iba s jedným ukrižovaním, tým Ježišovým – pripúšťa aj filmový tvorca.

Na otázku, prečo by človek, ktorý podľa evanjelií odovzdal Ježiša na smrť, chcel byť pochovaný s klincami, ktoré ukončili život jeho nepriateľa, Jacobovici uviedol, že Kaifáša možno pre toto rozhodnutie hrýzlo svedomie. Alternatívnou teóriou, ktorú seriál ponúka, je, že mohol byť tajným stúpencom Ježiša, ktorý si neuvedomil, že odovzdanie svojho učiteľa Rimanom bude znamenať jeho smrť.

Historické záznamy hovoria o tom, že Rimania ukrižovali desiatky tisíc ľudí, ale dodnes existuje iba jeden archeologický dôkaz, ktorý by toto tvrdenie podporoval – skamenená kosť nohy prepichnutá železným klincom, ktorú objavili v Jeruzaleme v roku 1968. Gabi Barkai, profesor z Bar Ilan University v Tel Avive, ktorý sa venuje odkrývaniu hrobiek v Jeruzaleme 40 rokov, potvrdil, že klince pochádzajú z 1. storočia, ale ako uviedol, je nemožné určiť presnejší vek.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

V Jeruzaleme odhalili vzácnu fresku z 12. storočia

V Izraelskom múzeu v Jeruzaleme verejnosti prvýkrát predstavili časť vzácnej fresky z 12. storočia, ktorá zobrazuje Ježiša, Pannu Máriu a Jána Krstiteľa. Stalo sa tak v pondelok 26. júla 2010 pri príležitosti znovuotvorenia múzea po trojročnej renovácii. Freska, ktorú objavili v roku 1999 v hrobke Panny Márie v Getsemanskej záhrade, mohla byť podľa odborníkov pôvodne až deväť metrov vysoká. Do dnešných dní sa z nej však zachovala iba spodná časť zobrazujúca nohy. V okolí Jeruzalema sa doteraz našli iba dve ďalšie podobné fresky, ostatné podľa archeológov zničili Saladinove vojská, ktoré dobyli Jeruzalem v roku 1187.

Jeruzalem: Objavili dôkaz o Šalamúnovom chráme?

KP / TK KBS, marec 2003 – Tabuľka z pieskovca z juhu Jordánska alebo z oblasti Mŕtveho mora obsahuje desať riadkov textu v prvej osobe. Kráľ Joas, ktorý v 9. storočí pred Kristom 40 rokov vládol v Jeruzaleme, sa v nápise chváli za renovovanie jeruzalemského chrámu. Táto scéna je podrobne popísaná v Starom zákone v 12. kapitole 2. Knihy kráľov. Text nápisu je podľa objaviteľov sčasti totožný so slovami biblického opisu.

Vedci po prvý raz našli pohrebné plátno z čias Ježiša Krista

Vedcom a archeológom sa v jednej jeruzalemskej hrobke po prvý raz podarilo objaviť kusy pohrebného plátna z obdobia, keď žil Ježiš Kristus. Výskumníci z Hebrejskej univerzity spolu s inštitúciami v Kanade a Spojených štátoch uviedli, že plátno je veľmi odlišné od kontroverzného Turínskeho plátna, ktoré bolo podľa niektorých ľudí Kristovým pohrebným odevom. Novonájdené plátno má podľa vedcov jednoduchšie tkanivo ako Turínske.

Objavili najstarší zachovaný text v Jeruzaleme

Izraelskí archeológovia z Hebrejskej univerzity v Jeruzaleme objavili úlomok hlinenej dosky, ktorá obsahuje nápis pochádzajúci zo 14. storočia pred naším letopočtom. Ide o vôbec najstarší zachovaný nápis nájdený na území Jeruzalema. Doteraz najstarší nález obsahujúci text je až o 600 rokov mladší.