Diela da Vinciho si návštevníci pozrú v pokoji

Madona v skalách, Leonardo da Vinci

Londýnska National Gallery sa chystá obmedziť počet návštevníkov rozsiahlej výstavy diel Leonarda da Vinciho v snahe zabrániť tomu, aby veľké davy znevažovali zážitok z pohľadu na ne. Každú polhodinu si ich bude môcť pozrieť maximálne 180 návštevníkov, čo je o 50 menej, ako dovoľujú súčasné predpisy. “Vážne sme sa pozreli na problémy, ktoré spôsobovali veľmi populárne výstavy a rozhodli sme sa pristúpiť k činom,” uviedol riaditeľ galérie Nicholas Penny pre denník The Times. Objednávanie vstupeniek sa začne 10. mája 2011.

Vo svojom vyhlásení galéria uviedla, že očakáva “nevídaný dopyt” po lístkoch a záujemcom poradila, aby si ich objednali dopredu. Jej rozhodnutie obmedziť počet vstupov je “odpoveďou na ohlasy návštevníkov týkajúce sa preplnenosti výstav”, vysvetľuje galéria. Dlhšie otváracie hodiny a rozhodnutie otvoriť galériu aj 1. januára 2012 však zvýšia celkovú kapacitu o 20 percent. “Posolstvo od National Gallery je – objednávajte skoro a príďte pripravení,” píše sa vo vyhlásení.

Podľa galérie bude na výstave s názvom Leonardo Da Vinci: Painter at the Court of Milan (v preklade Leonardo Da Vinci: Maliar na milánskom súde) “zatiaľ najväčšie množstvo málo známych Leonardových malieb”. Táto výstava, na ktorej budú aj diela doteraz nevystavované vo Veľkej Británii, potrvá od 9. novembra 2011 do 5. februára 2012. Sústrediť sa bude na da Vinciho kariéru súdneho maliara v Miláne v 80. a 90. rokoch 15. storočia a bude obsahovať 60 umelcových malieb a kresieb. Galéria však vystaví aj známe majstrovské diela ako Dáma s hranostajom, La Belle Ferroniere a galériou nedávno získanú Madonu v skalách. Pre túto príležitosť Royal Academy galérii zapožičala kópiu Poslednej večere. Skoršie špekulácie, že by sa v Londýne mohla objaviť aj Mona Lisa, sa však ukázali ako nepodložené.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články