aktivita diskusia Reštaurovanie a konzervovanie zreštaurovanie vojenskej sumky

  • ibaze

    Member
    3. mája 2012 at 12:09

    mala otazko/poznamka k docentovi a jeho: Časť prvá – čistenie kovových častí: raz som pouzil citron, ocot a vodu (pomery si nepametam), ale nieco v style: http://www.vseumel.cz/view.php?odrezovac-za-kacku&cisloclanku=2006062101 . Pouzil som to experimentalne na nejake nie moc hrdzave stitky. Vysledok bol dobry. Je tato metoda z pohladu profesionala pouzitelna aj na cennesie veci, alebo radsej to mlieko?

  • docent

    Member
    1. júna 2012 at 15:45

    Nejako mi tento post ušiel a tak sa to pokúsim napraviť. V prvom rade neodporúčam používať návody typu všeumel.cz na nič iné ako krompáče, kramle a podobne. Nie že by nefungovali ale ich chemizmus je v rozpore so zásadami reštaurovania, konzervovania a dokonca aj purgátorstva.

    Príčinou tohto konštatovania, v tomto konkrétnom prípade, je použitie soli – chloridu sodného (NaCl) v odhrdzovacom roztoku.

    Prítomnosť chloridov v koróznom prostredí pre svoju malú energetickú náročnosť spúšťa tzv. chloridový mechanizmus anodického rozpúšťania kovov. Pokiaľ sa predmet nakonzervuje alebo inak sa zníži prístup kyslíku, u takto ošetreného železa (ocele) sa výrazne zvýši korózia povrchu kovu. Chloridy predstavujú stimulanty korózneho procesu a sú najfrekventovanejšou zložkou vodných elektrolytov, ktoré spôsobujú bodové napadnutie kovu.

Page 2 of 2

Log in to reply.

Začiatok diskusie
0 of 0 odpovede/odpovedí June 2018
Súčasnosť